БСП в Казанлък за лична употреба? Спекулира ли Николай Терзиев с националните цели на столетницата и името на Корнелия Нинова?

Дали общинският председател на БСП в Казанлък хвърля тежестите на личните си гафове, като се възползва от целите на партията, без да провежда политиката й?  Как Николай Терзиев дестилира собственото си оцеляване на поста, злоупотребявайки с името на соцлидера Корнелия Нинова? 

 

Вместо да хвърли оставка, заради поредицата от гафове, както се очакваше, местният председател на БСП Николай Терзиев /избран на противоуставна конференция, охранявана от частна фирма/ днес на заседание е обявил не само,

че остава начело, но за това бил „специално помолен“ от лидера на червените Корнелия Нинова.

Информацията изтече от казанлъшки сайт, чиито репортер, очевидно, единствен от градските медии е бил поканен и е присъствал на форума.

Причината за свикването на второто заседание на т.нар. ХХ-та конференция на БСП в Казанлък е номинирането на кандидат-президентска двойка. Форумът на финала си е посочил номинацията на Янаки Стоилов. Преди вота, обаче, Терзиев с нескрит апломб разказал пред 115-тте делегати как Нинова „го е поканила на среща миналия четвъртък, за да настоява за неговото оставане на лидерската позиция в общинската организация“. Това споделиха за Пресс ТВ присъствали на заседанието, чули изказването.

 Съставът на форума на БСП в Казанлък  и днес е бил възрастово предпоставен

-само 13 от делегатите са били на възраст под 45 години, болшинството-над 65.

Близо 250 социалисти и днес са останали непредставени на конференцията, те не могат да се усетят реални членове, въпреки легитимацията им от червената централа в София и заради упоритото нежелание на Николай Терзиев да ги забележи, което може да се интерпретира като злоупотреба с власт. И авторитарен подход.

Скандалното непризнаване от Терзиев на новоприетите членове на партията през последната половин година разтърси сериозно редиците на казанлъшката БСП. Хората в активна възраст, пожелали членството, получиха електронни членски карти от „Позитано“ 20, но останаха невидими за местния председател, поддържан от старите номенклатурни кадри с партийни книжки на повече от половин век, сред тях Янка Найденова, Георги Захариев, Бончо Песев, Ангел Попов и други, все имена на апаратчици от времето на могъществото на развития социализъм. Който си отиде.

Хардлайнерите не допускат промяна на статуквото, вероятно, защото то би променило друго и то ще обезкърви старческата и без това анемия на самоцелното съществуване в точката на замръзване на кръвоносната соцсистема на алените динозаври наоколо в района, то би им вдигнало дланите от лостовете за манипулация от случайниците в партията,  

например, старанието да удържат на всяка цена  оставането на безхарактерния Терзиев, услужливо нежният и удобен компаньон на управляващите сега. Което червените дракони се стараят да прокарват с използването на допотопни апаратни хватки и прилагането на схеми, вехти колкото тях самите.

Въпреки че Общопартийната контролна комисия на БСП даде едноседмичен срок на Терзиев да изпълни предписанията, а именно да впише в регистрите новоприетите членове и да проведе по партийния устав събрания сред организациите, той предпочете да неглижира разпоредбите на съблюдаващите партийната дисциплина. Възпротиви се на партията-майка. Нещо повече – поиска, окуражаван от застаряващото крило партийци /сърдещо се на медиите за определението „червени казанлъшки кхмери“/, да остане глух и сляп за подмладяването на организацията,

 а днес Терзиев си позволи и да заявява най-отговорно, че Нинова лично го е „втвърдила“ като председател.

Председателят на БСП Нинова беше в Казанлък месец след избирането й на поста като лидер на столетната партия. Проведе среща с актива и според присъствали е поискала изпълнението на решеният на Контролна комисия. Няма как да е иначе.

Един месец след визитата на Нинова, Николай Терзиев от нейно име афишира промяна в позицията й и декларира, пак от нейно име, че има промяна в посока неговото утвърждаване на местния лидерски пост. Макар, че той не приведе доказателство в тази посока ни едно. Позова се на отсъстващата Нинова и неведомите й депеши спрямо Казанлък.

След всичките публични гафове и погазване на партийния устав Терзиев заявил, че оставката му е оттеглена. За да потвърди преформулирането днес на конференцията трябвало да присъства Александър Симов от „Позитано“ 20, но острото перо на БСП не успял да дойде и да подкрепи оставането на Терзиев.

Пламен Караджов, общински съветник от БСП в Казанлък, коментира за Пресс ТВ, че нямало никакво усилие от страна на Терзиев да започне изпълнението на решенията на партийната контролна комисия не само в едноседмичния срок, но и досега. Според Караджов заявеното от Терзиев оставане на председателския пост

е негово лично тълкувание на партийната заръка българските социалисти да изоставят пренията

и да се концентрират върху президентските избори, които БСП да спечели. Пак според Караджов Николай Терзиев се е възползвал от принципното решение за мобилизация, за да захрани личните си амбиции и подсигури оставането на поста, подвеждайки делегатите. На въпрос на Пресс ТВ дали това е спекулация с авторитета на г-жа Нинова, Караджов отговори, че не е изключено.

„Ние имаме една голяма цел и това е спечелване на президентските избори. Когато имаме голяма цел, трябва да съберем максимален брой гласове.

Когато имаме голяма цел няма  как да се занимаваме със себе си,

а трябва да събираме възможно повече гласове. Поначало касае всички организации. Там, където има проблеми организации до изборите няма да се влиза в отчетно-изборен цикъл. Но след изборите, това вече е друга тема. Ние нямаме отношение към никого-специално, лично или каквото и да било. Човек трябва да си върши работата. Един лидер се оценява по работата му“. Това каза за Пресс ТВ народният представител Драгомир Стойнев. Бившият министър е втори мандат депутат от Старозагорски район.

Работата на Николай Терзиев в казанлъшко показва, че именно под негово ръководство тук бяха отбелязани най-слабите резултати от цялата област на организирания от БСП неотдавна референдум за коалиционната политика. Той успя да мобилизира допитването сред малко над 60% от съпартийците си, докато в други общински организации в региона процентът удари 98 пункта. Като например в община Опан. В казанлъшко картината на членската маса показва износване и застаряване, днешната делегатска маса на конференцията лъсна за пореден път този факт: под 35 години делегати въобще е нямало, 13 са на възраст до 45 години, 82 души от присъствалите са навършили 65 години и отгоре. 250 човека са нямали свои делегати. Вакуумирането на партията вероятно се ръководи последователно.

Източник от „Позитано“ 20, близък до Корнелия Нинова, потвърди за Пресс ТВ, че

партийната кауза сега е курсът към взимането на президентските избори, но индивидуално отношение към определени местни председатели този курс не обслужва.

Всички изявления, извън темата за спечелването поста на държавния глава от БСП, могат да се схващат като лични интерпретации на някои общински лидери. Източникът ни уточни и че Нинова е и ще продължава да бъде последователна в политиката, с която стана председател на БСП и ще продължава да води без колебание.

По непоклатим начин е възможно да се направи изводът, че е въпрос на време слабите партийни лидери по места да се приберат у дома и да отърват столетницата от неспособността си да бъдат неадекватни в политическата си дейност, но дотогава копмпромисът ще ги съхрани в името на голямата цел – взимането на властта на президентската институция. И е политически логично. И краткосрочно.

На снимката: Терзиев в челобитие пред Нинова в Казанлък. Месец по-късно: фалшиви чупки в кръста ли се оказва този реверанс?

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram