Фактурите за тока вече отчитат баланса на енергийната система у нас

Фактурите за консумирана електроенергия за клиентите на EVN България вече ще съдържат два нови реда за балансиране на енергийната система на страната

 

В процеса на либерализиране на енергийния пазар вече и потребителите с регулирани цени (битови клиенти и малки фирми на ниско напрежение) ще споделят разходите за балансиране на електроенергийната система на България

 

От този месец фактурите за консумирана електроенергия за клиентите на EVN България ще отразяват вече и част от разходите за балансиране на цялата електроенергийна система. Това ще бъдат редовете:

  • Балансиране на енергийната система за снабдяване
  • Балансиране на енергийната система за разпределение

 

Тази промяна следва старта на балансиращия пазар в страната от 1 юни 2014 г., според който вече и регулираните компании, сред които EVN България, са задължени да правят почасови прогнози за потреблението на своите клиенти, ден за ден. Прогнозите се подават в държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който управлява електроенергийната система на страната. При разлики между прогнозите и потреблението се създава дебаланс, който се заплаща от всички потребители на системата. Тези разходи се заплащат на ЕСО, а не остават за дружествата на EVN България. ЕСО е и дружеството, което следи за това дали има разлики в прогнозите, какъв е техният размер и цена. Принципът, по който ще се изчислява цената за балансиране за крайните клиенти, е следният: общата сума, дължима към ЕСО за месечния дебаланс, се дели на общата консумация на всички клиенти за този месец. Така се получава цена за дебаланс на киловатчас, която се умножава по консумацията на отделния клиент.

 

Максималния допустим размер на отклоненията от прогнозите, които могат да бъдат включени в крайната цена на електрическата енергия, са определени от ДКЕВР. Важно е да се отбележи, че Комисията  признава само част от разходите на дружествата на EVN България за балансиране на системата, които те имат право да включат в крайната цена на електрическата енергия. Това са до 1,5% от отклоненията в прогнозите за снабдяване и до 0,5% от отклоненията в прогнозите за разпределение. Останалите непризнати разходи остават за сметка на EVN България. В същото време електроразпределителното дружество и крайният снабдител на EVN България ще заплащат на ЕСО целия разход за предизвикания дебаланс. Разходите за балансиране ще се актуализират минимум два пъти в рамките на един ценови период до допустимите от ДКЕВР лимити.

 

На база на тестове на EVN България от началото на годината цената за балансиране на електроенергийната система за снабдяване ще бъде 0,00223 лв/kWh, а цената за балансиране на електроенергийната система за разпределение ще бъде 0,00008 лв/kWh.

Събрано, това прави 0,00231 лв., които ще се прибавят към крайната цена на всеки киловатчас консумирана енергия от клиентите на EVN България. Така при средна месечна консумация от 185 kWh клиентът ще заплати 43 стотинки за балансиране на електроенергийната система.

 

Споделянето на разходите за балансиране на електроенергийната система е важна крачка към пълната либерализация на пазара, в синхрон с останалите страни в Европейския съюз, където всички клиенти заплащат разходите за балансиране на енергийната система.

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram