Три са опасните микроязовири в общината, според анализ на риска при природни бедствия

Ако внезапно се скъса стената на язовир „Копринка“ , 17 метрова вълна ще помете след 20 минути Бузовград.

Вероятността за наводнения в община Казанлък е сравнително малка, сочи анализа в уводната част на Общинския план за развитие 2014-2020 г. Общата характеристика на природната среда показва, че рискът от наводнение е възможен при р. Лешница (след с. Ясеново), Селската река (след гр. Шипка), Енинската река и р. Гюрля (след сливането със Синята река).  За самата река Тунджа след стената на яз. Копринка вероятността за наводнение е изключително малка.

При обилни продължителни валежи и при интензивно топене на снеговете по поречията на реките в общината могат да настъпят наводнения, се казва в анализа на проблемите и потенциалите на природните ресурси. Наводнения могат да настъпят и в резултат на преливане на водите или при пълно или частично разрушаване на язовирната стена на язовир „Копринка“, вследствие на което може да възникне катастрофално наводнение в селата Бузовград, Розово, Овощник, Кънчево, Ръжена, почти цялата площ на „Арсенал“АД, фирма „НИТИ“, Казанлъшките минерални бани и други по-малки обекти. Времето за пристигане на водния стълб /около 17 метра височина/ по поречието на р.Тунджа при внезапно скъсване на стената на язовир „Копринка“ е 20 минути за с. Бузовград и около 30 минути за селата Розово и Овощник.

По-слаби наводнения могат да се очакват от река Гюрля – в село Средногорово и след вливането на Синята река до устието и в яз. Копринка.

Като потенциално опасни са заведени язовирите „Синята река”, астрашаващ от наводнение с. Горно Черковище, „Копринка – Рибарника”, „Шейново 2”, които застрашават от заливане съответните села. Общо микроязовирите в общината са 25 бр.

С проект по ПРСР ще бъде реконструирана язовирната стена, преливник и изпускател на яз „Синята река“.

Дълготрайни обилни валежи в планинската част на общината могат да предизвикат наводнения в средните и долни течения на реки и дерета.

Проливни дъждове могат да предизвикат и локални наводнения в населените места, вследствие на недобре изградените и поддържани отводнителни системи, се твърди в преамбюла към Общинския план за развитие 2014-2020г. в частта му „Рискове от природни бедствия и аварии”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram