На два пъти българското знаме в Лондон се развя и за казанлъшкия спорт

Златен и два бронзови медала успяха да спечелят на поредното голямо състезание в параатлетиката – световното първенство в Лондон представителите на България. За голяма наша гордост- две от тези отличия – световна титла и бронзов медал печелят спортисти, свързани по един или друг начин с казанлъшката Розова долина.

Най-приятната изненада поднесе спортист №1 на България сред състезателите с увреждания и на Община Казанлък за 2016 г. Ружди Ружди, който победи в сектора на гюле и постави нов световен рекорд в дисциплината, с резултата си от 12.47 м.

Златният медалист в тласкането на гюле от параолимпийските игри в Рио спечели в Лондон втората си световна титла, оставяйки зад себе си поляка Лех Столтман и иранеца Хамед Амири.

Другият ни представител в дисциплината – Георги Киряков, възпитаник на треньорката Светла Миткова, завърши на последната, осма позиция, с най-добър опит от 9.19 м.

Титлата на Ружди, който се състезава за казанлъшкия клуб „Даниела Тодорова“, е трето поред отличие за българския тим. Първите две спечелиха казанлъчанинът Дечко Овчаров, с бронзов медал в мятането на диск, и Християн Стоянов – трети в бягането на 1500 метра.

Близко до медал бе и казанлъчанката Даниела Тодорова, която след параолимпиадата в Рио дълго се възстановяваше от травми на краката. Въпреки че не стигна до отличието, борбената Даниела се представи блестящо и този път, като завърши четвърта в тласкането на гюле, изпращайки уреда на 18.65 метра. Пета е в хвърлянето на копие.

Треньор на казанлъшките параолимпийци е Радостин Тодоров, отличен от Община Казанлък за треньор на 2016 г.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram