МВР припомни правилата за поведение при буря

МВР припомня основните правила за безопасно поведение при обилни валежи и гръмотевични бури. Специалистите съветват, ако сте вкъщи или на работното място, да изключите от мрежата всички електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балкони, прозорци.

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако наблизо има сух предмет, седнете върху него.

Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.

Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.

При възникване на наводнение незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112. На оператора трябва да съобщим име, адрес и друга информация свързана с бедствието. Ако не разполагаме с телефон, трябва да предупредим за опасността в общината или в кметството на най-близкото населено място, както и да уведомим нашите близки, съседи и колеги.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram