Ветерани дариха безценни фотоси от Казанлък на Музея на авиацията

 95 годишният Христо Чукурлиев, председател на Съюза на ветераните от Втората световна война в Казанлък, извади и дари свидни спомени от личния си архив на Музея на авиацията.

 

Музеят на авиацията обогати своя фонд с 32 снимки и един документ, подарени от ветераните от Втората световна война – самолетните техници Минчо Минчев и Христо Чукурлиев от Казанлък. Снимките проследяват участието им във Втората световна война и производството на самолети във фабрика „Български Капрони”, както и интересни събития от живота на Града на розите – посещението на първия летец-космонавт Юрий Гагарин в града, първомайските манифестации и участието в тях на Дружеството за въздушен спорт „Желю Манолов” и др.

Минчо Минчев е роден през1923 г. в Казанлък. В периода 1941-1943 г. работи във фабрика „Български Капрони” като шлосер. Като военослужещ през 1943г. е изпратен в 6-и изтребителен въздушен полк на летище Марино поле с командир капитан Чудомир Топлодолски. Минчо Минчев е свидетел на две от бомбардировките, извършени на Марино поле – първата на 28 юни 1944 г. и втората на11 срещу 12 юли 1944 г., в които загиват над 40 души. През август полкът е настанен на летище Пловдив, където се формира 73-то ято за далечно разузнаване с командир капитан Петков. Ятото участва в двете фази на Втората световна война, като достига до град Надканижа, близо до езерото Балатон в Унгария.

Снимка, дарена от казанлъшките ветерани, е запечатала посещението на Юрий Гагарин в Казанлък.

02

Христо Иванов Чукурлиев е роден през 1919 г. в Стара Загора. През 1939 г. служи на Марино поле, където негов ротен командир е поручик Димитър Списаревски. През 1940 г. завършва едногодишната школа за авиомеханици на летище Ямбол. След уволнението от казармата постъпва в самолетостроителната фабрика „Български Капрони” /1941-1942 /. От 1943 г. до закриването му през 1948 г., работи във военния завод в Казанлък. След инцидент със самолет Пе-2 и продължителен престой в болница през 1952 г. Христо Чукурлиев се пенсионира. Днес, на 95 години, той е председател на Съюза на ветераните от Втората световна война в Община Казанлък.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram