Общината търси имоти за продажба

Окончателно Община Казанлък трябва да връща сумата от 3,5 милиона лева.

Това е решението на Арбитражния съд, което бе съобщено пред журналисти от кмета Г. Стоянова, Николай Златанов – председател на Общинския съвет, заместник председателят Нено Влайков, зам. кметът по финансите Петър Косев и главният архитект Иво Недялков.

Пари за възстановяване сумата на фирма „Тракия трейд” Общината няма.

Сагата с продажбата на имота, познат като бившата „инфекциозна болница” започва от 2007-ма година, когато кметът Стефан Дамянов, предлага за продажба теренът, който трябваше да се превърне в първия за Казанлък МОЛ.

Към общата сума, върху която е предявена претенцията, продължават да се начисляват лихви. На ден те са за минимум 1000. С натрупаните лихви, финансовите претенции към Община Казанлък, надхвърлят 3,6 милиона лева.  Лихвите продължават да се трупат и към настоящия момент. От Общината са провели разговор с представителя на фирмата Тодор Колев, като са го помолили за отсрочка, да не се начисляват лихви до края на годината. През това време от Общината трябва да предложат имоти за продажба, за да върнат сумата. Колев, с който е била проведена среща е заявил, че ще дебатират за подобна възможност, едва когато общината представи погасителен план. Той не се интересувал от възможността за конпенсиране с други имоти, предложени от Общината.

Същевременно Общината, най-вероятно, ще предложи за продажба отново теренът на бившата инфекциозна болница. След решението на арбитражния съд имотът е отново владение на Община Казанлък.

Имотът  се очаква да бъде предложен за продажба на следващото заседание на общинския съвет, което се планира да се състои в последните три дни на юли, заяви Златанов.

Галина Стоянова потвърди, че са водени 2 или 3 разговора за споразумение преди окончателното решение на съда. На единият разговор са присъствали представители на веригата „LIDL”, които проявявали интерес към имота. Стоянова и Златанов, не потвърдиха продължава ли интересът от немската верига към имота.

Общината няма тези 3,5 милиона към настоящия момент, потвърди и зам. кметът по финансите Петър Косев.

Единственият вариант за компенсация, за сега, е продажба на други имоти, вземането на кредит не е решение според общинското ръководство. Те не отрекоха, че през следващата година,  може да се наложи гласуване на средства от общинския бюджет за възстановяване на сумата, като това ще бъде за сметка на капиталовите разходи.

Златанов поясни, че са избрали Арбитражния съд, за решаване на сложния юридически казус, заради разходите. В арбитражния съд те били 170 хиляди лева,  като сумата в другите съдилища щяла да е многократно по-висока плюс това, че са спестили от лихви, тъй като в друг съд делото, щяло да се проточи години.

Сред защитниците на Общината бил доц. Д-р Траян Конов един от водещите юристи в България, който според председателя на Общинския съвет Николай Златанов е взел нищожен хонорар.

Същевременно продължава досъдебното производство за търсене на виновния по казуса довел до задължението кметът Галина Стоянова да плати сумата от над 3,5 милиона лева.

Борислав Сарафов, заместник на главния прокурор отговаря, че срокът за проверката е бил удължаван регулярно от ОП-Стара Загора, а като причина за последващите искания за удължаването му, РУ „Полиция” – Казанлък е посочила неизясняване на фактическата обстановка в пълнота, предвит това, че не е бил получен отговор от Община Казанлък по поставени въпроси, ведно с копия на изискани документи. С постановление на ОП – Стара Загора от 29.01.2013 е образувано досъдебно производство, срещу неизвестен извършител, като разследването е възложено на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР.

Главен инспектор  Д. Трифонова в друго писмо уведомява кмета на Казанлък, че разследването по досъдебното производство не е приключило. Срокът за определяне на виновен по казуса изтича на 04.08. 2014г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram