Извеждат от експлоатация микроязовир до Долно Сахране?

Областният управител инж. Георги Ранов даде днес пресконференция, на която съобщи резултатите от проверките на водните обекти в Старозагорска област от началото на годината до сега.

След направените проверки на 43-те язовира в областта на собственици и ползватели са съставени 54 протокола с 86 предписания. Най-сериозни нарушения в стопанисването са констатирани на язовирите Долно Сахране, Априлово и Хайдушко кладенче. Те са в предаварийно състояние и затова са издадени предписания за извеждането им от експлоатация.

Комисията, извършваща проверките на водните обекти, е съставила 66 протокола за затлачени от наноси и гъста растителност реки и речни дъна.

Изцяло е възстановена дигата на р. Сазлийка в Гълъбово. Общо 625 000 лв. е отпуснала Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на община Гълъбово за справяне с последиците от тежките наводнения в края на миналата година. На община Мъглиж са дадени 316 000 лв., на Раднево – 112 000 лв., на Николаево – 46 000 лв.

Яз. Копринка е пълен на 45% и има достатъчно свободен обем, каза още инж. Ранов. Нормално е и състоянието на останалите язовири в областта.

На пресконференцията информация за пожарната обстановка в областта изнесе комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН. От тази година дирекцията разполага с 5 автомобила, предназначени специално за гасене на горски пожари. Те са дислоцирани в Павел баня и в Казанлък. Регионалната дирекция разполага общо със 101 автомобила и друга техника за работа при пожари. Засега обстановката в областта остава спокойна, но предвид продължаващите горещини ситуацията може да се усложни. Комисар Колев съобщи, че прогнозите показват горещо и сухо време поне още 3 седмици. Синоптиците са установили, че от години от 25-26 юли до средата на септември в региона в следобедните часове започва да духа лек ветрец, който създава предпоставки за възникване на пожари. Затова от РД РБЗН призовават хората да бъдат много внимателни и при пожар веднага да сигнализират на тел. 112. Областният управител и комисар Колев се обърнаха към гражданите с призив за спокойствие и отговорност при възникване на опасни ситуации.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram