Георги Гьоков: С помощта на миньорите защитихме техните интереси

„С помощта на миньорите защитихме техните интереси. Те вече ще могат да се пенсионират при облекчени условия.“ Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков. Той отбеляза и усилията на левицата, и настойчивостта на миньорите по този въпрос. Гьоков допълни, че БСП винаги е проявявала разбиране към хората на тежкия физически труд, първа категория и винаги е била съпричастна към проблемите им.

„Подкрепяме предложението на Омбудсмана, което е в защита правата на миньорите и гарантирането на тяхното пенсиониране, когато останат без работа заради ликвидация на мината, в която работят“, обясни депутатът. Той напомни, че мнозинството от ГЕРБ и ОП са създали проблема, който сега се втурват да решават, с присъщия им безсмислен ентусиазъм, безпардонност и арогантност, все едно, че някой друг е забъркал кашата, а те се явяват като спасители. „Ще спасявате миньорите, които вие поставихте в това положение“, обърна се той към управляващото мнозинство. По думите му при приемане на Бюджета на ДОО за 2018 година, с мотиви точно противоположни на сегашните, с които искат отмяната, те са въвели промяната в Кодекса за социално осигуряване, с която са лишили миньорите от една придобивка.

„Преди управляващите да променят Кодекса за социално осигуряване, миньорите можеха да се пенсионират при облекчени условия, в случай, че мината се ликвидира“, поясни той. Георги Гьоков обясни, че се е стигнало до там, че след тези промени, ако миньор бъде съкратен, защото мината се закрива, той не може да намери работа като миньор. По думите му в този случай съкратеният работник е трябвало да търси друга работа, въпреки че няма квалификация за такава и да чака да навърши 54 години, за да излезе в пенсия. „Тогава ви предупредихме, че това е една недообмислена промяна в пенсионното законодателство, която по недопустим начин, ще засегне работата и живота на тези хора, въпреки че вносителите НОИ и Министерство на труда и социалната политика тогава не представиха анализ и разчети колко човека ще ощетят.

Гьоков припомни, че народните представители от ПГ на „БСП за България”, членове на Комисията по труда, социалната и демографската политика, са внесли искане до председателя на комисията Хасан Адемов в дневния ред на редовното заседание на комисията да влязат промените в Кодекса за социално осигуряване, за да могат след това, най-накрая да влязат и в пленарна зала и да бъде решен проблемът на миньорите. Той подчерта, че депутатите от левицата са направили това  в отговор на обещанието към съкратените миньори от „Бобов дол”.

ПГ на БСП за България подкрепи и обещаното при срещите на лидера на БСП Корнелия Нинова и народни представители от ПГ на левицата с миньорите от Бобов дол, след първото гласуването на Законопроекта, още в същия ден да бъде подложен на второ гласуване.

Областен съвет на  БСП – Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram