Тракийското ни злато отпътува със специална охрана за Норвегия

При засилени мерки за сигурност експонати от казанлъшкия музей бяха извадени от специалната зала-трезор и натоварени в специален брониран бус и потеглиха за Норвегия преди минути. Със застраховка от 100 хил.лева нашите съкровища ще бъдат транспортирани до скандинавското кралство.

В периода септември – декември те ще бъдат изложени в музея „Бригенс” в град Берген, който ще бъде домакин на изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България”, съобщиха по-рано от Министерство на културата.

Заедно с тракийското злато на казанлъшкия музей „Искра“, за норвежкия град заминават и съкровища от Националния исторически музей, регионалните исторически музеи  Шумен, Враца, Русе, Ловеч, Сливен, Плевен и Пазарджик, Регионалния археологически музей в Пловдив, историческите музеи в Свищов и Музейния център в Созопол.

Правителството е осигурило държавна гаранция в размер на 100 000 лв. за временна експозиция на български културни ценности в Норвегия. Държавната гаранция се осигурява за времето на транспортирането на експонатите до Норвегия и връщането им обратно в България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram