С общоградски ритуал, почетоха 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски в Стара Загора

Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Петя Чакърова присъстваха днес на общоградския ритуал, посветен на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Тържеството се състоя пред паметника на Апостола в Стара Загора. На него присъстваха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, депутати от Старозагорския район, общински съветници, представители на политически сили, почетна рота от Втора механизирана бригада, деца от различни училища и детски градини, граждани.

Честването започна със заупокойна литургия в памет на дякона Левски, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия. Слово за делото на Апостола на българската свобода произнесе г-жа Микова.

„Днес за пореден път свеждаме глави пред паметника на най-големия българин. Неговият живот и революционна борба са неразривно свързани със Стара Загора. Затова ние сме два пъти по-големи длъжници пред паметта му. Днес всички трябва да си зададем въпроса дали наистина сме достойни наследници на Васил Левски. Днес трябва да застанем единни и да покажем, че в трудни времена можем да бъдем заедно като нация, чиято дума се чува по цял свят. За да могат нашите деца и наследници след 100 години отново да сведат глави пред този паметник. Не от срам, а в знак на признателност”, каза областният управител.

От името на официалните лица бяха поднесени венци. Десетки старозагорци от всички възрасти също поставиха цветя пред паметника на Васил Левски.

Пресцентър Областен управител

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram