Снимат Розовата долина за лентата „Легендите оживяват 2“

10-дневното приключение на младите изследователи от „Българска история” започва на 20-ти юли. За втора поредна година те ще се впуснат в търсене на забравената и мистична българска история, този път в регионите на Горнотракийската низина и Подбалканската котловина.

 

 

В своеобразно пътешествие в недрата на Мистичната България потапят своите зрители епизодите на историко-документалната видео поредица „Легендите оживяват”.

Точно преди година членовете на екипа на сдружение „Българска история” – млади хора, които виждат в познанието на родната история ключ към по-доброто бъдеще, решават да сбъднат една своя мечта. В продължение на 10 дни те обикалят 30 села на територията на Пирин, Рила, Родопи и Странджа и резултат от изследователското им пътуване са епизодите на „Легендите оживяват – Южна България (С1)”.  Всеки епизод, с продължителност от 5 до 10 минути, е посветен на историята на едно село, разказана от местния краевед. В търсене на многовековни и забравени български предания и традиции, екипът открива и заснема древни легенди, много от които едва ли са

описани в учебници и книги. Част от разказаните от тях легенди са тези за село Визица, село Кондолово, Кадин мост и др.

 

Десетките хиляди гледания на излезлите до този момент епизоди обнадеждават „Българска история” и тази година да се впусне в търсене на нови предания, този път на територията на Горнотракийската низина и Предбалкана. Предстоящото пътуване се очаква да обхване средното течение на река Марица в местностите около град Пловдив, Същинска средна гора в регионите на Копривщица и Клисура, Долината на розите и на тракийските царе, Старозагорското поле и на изток до Черно море.

 

Намеренията на младите изследователи са в рамките на следващите лета поетапно да обиколят цялата страна. Както до този момент, новите епизоди на легендите ще излизат през цялата година, а очакванията са интересът към тях да бъде дори по-голям, тъй като във втория сезон част от местата и легендите, които предстои да бъдат заснети, са свързани с вече познати на широката публика исторически събития, обекти и личности.

 

Втората част на поредицата – „Легендите оживяват – Горнотракийска низина и Подбалканска котловина” зрителите могат да очакват наесен, след излизането на финалния епизод на първи сезон.

 

Цялата поредица може да бъде намерена на страницата на „Българска история” (http://www.bulgarianhistory.org/).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram