Светлана Савицкая, но не космонавтката, представя роман в Казанлък

Документално-художественият роман, посветен на Руско – турската освободителна война, „Балканът” от авторката на 33 книги, Светлана Савицкая, ще бъде представен идния понеделник в Казанлък. Премиерата му е насрочена от 17:30 часа в залата на ул.Искра 4

Романът излезе първо на руски в Харков миналата година, а през 2014-та и на български. Савицкая описва далечната епоха, като включва както малко познати документи, така и разкази на съвременници.

Близо два месеца е прекарала у нас през 2012 г., родената в град Орджоникидзе, Светлана Савицкая.

Белетристката е обиколила десетки места, свързани с Освободителната война, преди да напише романа.

Савицкая е член-кореспондент на Международната академия по безопасност на околната среда, първите й разкази и стихове се появяват на бял свят през 1978 година. Основател и председател е на руската литературна общност Golden Pen. От 7 години поддържа собствена интернет страница www.skazswet.ru, пропагандираща между литературните общности в Сърбия, Германия, Израел,Франция,Украйна, Гърция, САЩ, България и Русия.

Миналата година Светлана Савицкая бе сред участниците в националното поклонение на връх Бузлуджа по повод 145-та годишнина от гибелта на войводата Хаджи Димитър. Там тя връчи орден „Мир и дружба” на кмета на Казанлък Галина Стоянова и дългогодишния директор на нациналния парк-музей „Шипка Бузлуджа” Данчо Данчев.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram