Немски апарат възстановява увредени гласови връзки

Модерна апаратура за електростимулация при увреди на гласните връзки работи вече в отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ – Парк. Апаратът VocaStim е немско производство, последно поколение и е изключително ефективен при стимулация на гласните връзки при следоперативни състояния. Апаратът използва специални електроди, които въздействат по електрофизиологичен път. Терапията се комбинира с говорна гимнастика, която пациентът извършва същевременно. Параметрите на електрическо въздействие с VocaStim се определят индивидуално при всеки пациент чрез комбинирана електродиагностика от УНГ-специалист и физиотерапевт, каза началникът на отделението, д-р Антоанета Гьонкова.

Уредът е поредното попълнение на богатия „арсенал“ от апаратура за електро- и светлолечение в МБАЛ „Св.Иван Рилски – Парк. Секторът разполага още с единствен в страната апарат за лазерна терапия, модерният апарат за ударно-вълнова терапия, апарат за ултрависокочестотни токове (УВЧ, апарат за свръхвисокочестотни токове, апарат за ниско- и средночестотни токове, комбиниран с вакуум, апарат за ултразвукова терапия, апарат за магнитотерапия, апарати за аерозолотерапия и инхалационно лечение, кварцова лампа за въздействие с ултравиолетови лъчи и лампа за видими инфрачервени лъчи като изкуствени източници за светлолечение.

Секторът за „Водолечение“ разполага с мултифункционални тангенторни вани, които могат да се ползват като класически тангентор за подводен хидромасаж и като вихрови вани. Едната вана има опция за комбиниране на водолечението с магнитотерапия, а другата комбинира магнитотерапия и озонотерапия. В Сектор „Термотерапия“ е единствената в Старозагорско модерна парафинова камина с възможност за прилагане на парафинови апликации, луготерапия с поморийска луга, и криотерапия (за първи път в Старозагорския регион).

В залите за кинезитерапия се прилагат различни активни и пасивни методи за профилактика и лечение на движението. Те са оборудвани с модерни апарати за пасивно раздвижване на колянна, тазобедренна и глезенна става, пасивно раздвижване на всички стави на горен крайник, уреди за аналитично трениране на мускули при мускулна слабост – шведски стени, клетка на Роше и др.. Лечението с тези уреди е от изключителна важност за възстановяването на пациенти, които не могат сами да извършват движения поради следоперативни състояния, тежки парези, мускулна атрофия. Залите са оборудвани и с уреди за трениране на фини движения, с еластични ленти с различно съпротивление, швейцарски топки и много други. Залата за фитнес разполага с бягаща пътека, велоергометър, кростренажор, 10 уреда за кръгова тренировка с различно съпротивление, трениращи различни мускулни групи. В залата за гимнастика започва провеждането на групови и индивидуални занимания по лечебна гимнастика за деца и възрастни – за пациенти с гръбначни изкривявания, за бременни жени, за майки в следродилен период и други. Секторът по „Мануална терапия“ разполага с масажен кабинет, оборудван с професионални кушетки, в който се извършват различни видове лечебни и релаксиращи масажи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram