МОН одобри програмите на Център „Светулка” в Казанлък

Министерството на образованието и науката одобри 10 програми за обучения на Терапевтичния център „Светулка” в Казанлък. Това стана със заповед № РД09-1100/04.07.2018 на министъра Красимир Вълчев. Програмите са за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти от детските градини и училищата в съответствие с изискванията на Закона за училищното и предучилищно образование.

„Обученията, които предстоят, целят да се даде на професионалистите необходимите знания и умения, за да подкрепят изграждането на приобщаваща среда в образователните институции. Това е дългосрочна задача, която изисква нови подходи, фундаментална промяна, освен в средата, а и в способите за работа и взаимодействие, които ние в Центъра предлагаме”, каза управителката на ТЦ „Светулка” Светлана Берова. Според нея „това е възможно, защото общата ни цел с директори, учители, родители, общество са децата, които трябва да получат подкрепата ни за личностно развитие”.

В регистъра на МОН е публикувана информация за Центъра и програмите, които предлага, формата и продължителността на обученията. ТЦ „Светулка” издава сертификати и предоставя квалификационни кредити за всеки курс.

Ето одобрените програми от министерството за обучения в приобщаващото образование:

♦Акценти в приобщаващото образование. Функции на екипите. Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците. Нормативни изисквания и практически решения за прилагането им.

♦Диагностика на училищна готовност.

♦Знания, умения, методи и подходи за работа в мултикултурна среда.

♦Идентифициране на обучителните затруднения.Комплексна подкрепа за деца и ученици с обучителни трудности. Прилагане на програми за психомоторно, познавателно и езиково развитие.

♦Как да работим с деца и ученици с аутизъм и сходни комуникативни нарушения.

♦Как да работим с родителите по пътя на приобщаващото образование. Ефективни техники за комуникация и взаимодействие семейство-образователна институция.

♦Как да създадем приобщаваща среда за деца и ученици на ниво образователна институция.

♦Разпознаване на детето в риск. Превенция на рисково поведение.Комплексна подкрепа.

♦Ранно оценяване на потребностите от подкрепа за личностно развитие в детските градини и риска от обучителни затруднения.

♦Хиперактивност и дефицит на внимание. Методи, подходи и обучителни стратегии при деца и ученици с ХАДВ и емоционално-поведенчески разстройства.
ТЦ „Светулка-1“
Казанлък 6 100
ул. „Възраждане“ №6
тел. 08 88 03 03 42

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram