Прокурор Кацаров отстранен от длъжност, внасят обвинителния акт срещу него веднага!

Единодушно членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/ са гласували днес да бъде отстранен от длъжност прокурор Кръстин Кацаров. Няма да бъде бавено и наказателното производство срещу него, съобщиха наши източници, присъствали на заседанието на ВСС, приключило преди минути.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе във вторник във ВСС искане за временно отстраняване от длъжност на прокурор Кръстин Кацаров от Районна прокуратура – Казанлък. Той към момента изпълнява функциите на административен ръководител  на местната прокуратура и е прокурорът, който повдигна обвинение на журналиста Георги Манев за всяване на паника по време на наводнението в западната част на Казанлък на 1 феврурари т.г. Кацаров привика и изпълнителният директор на Медийна група „Вис виталис“ по  същото време, за да я принуждава да подпише полицейски протокол с предупреждение журналистите от пресгрупата да не пишат срещу кмета на Община Казанлък Галина Стоянова.

Кацаров призна в телефонно интервю, че казанлъшката местна власт е поискала от него „съдействие“ за разправа с работещи в медийната група. Той беше наблюдаващ прокурор и по сигнала на МГ „Вис виталис“ за нередности в общинското звено за кратковременно паркиране, преписката по който още не е приключила. Кръстин Кацаров наблюдава и досъдебното производство, образувано във връзка със срутването в Математическата гимназия в Казанлък.

По време на проверка от Върховна касационна прокуратура на работата на Кацаров през пролетта бяха разпитани и хора от МГ „Вис виталис“.

Искането за отстраняване бе направено от Цацаров във връзка с повдигнато на 13.07.2015г. обвинение на прокурор Кацаров за склоняване на прокурори от районната прокуратура да нарушат свое служебно задължение във връзка с правораздаването. При условията на продължавано престъпление, с четири отделни деяния Кацаров е извършил недопустими опити за склоняване на двама свои колеги да нарушат задълженията си във връзка с правораздаването по наблюдавани от тях общо четири наказателни производства, съобщиха от прокуратурата.

В периода 20.02.2015г. – месец април 2015г. Кацаров е склонявал прокурор от РП – Казанлък, преди да се запознае с материалите по досъдебно производство и да изгради вътрешното си убеждение въз основа на закона и доказателствата, да приеме, че кметът на Община Павел баня е извършил документно престъпление, да го привлече като обвиняем за това престъпление, да го задържи до 72 часа и да поиска вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо кмета на общината.

През месец март 2015 г. Кацаров е убеждавал същия прокурор да вземе решение против вътрешното си убеждение и да прекрати наказателно производство за държане на наркотични вещества, като приеме, че деянието не е престъпление поради своята малозначителност. Предвидените основания за това не са съществували.

През месец април 2015 г. Кацаров е убеждавал друг прокурор да вземе решение против вътрешното си убеждение и въпреки липсата на достатъчно доказателства за виновността на определено лице да привлече към наказателна отговорност това лице по обвинение за грабеж, да го задържи до 72 часа и да внесе искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В периода м. март – м. май 2015г. Кацаров е убеждавал прокурор да вземе решение против вътрешното си убеждение и без да са налице достатъчно доказателства за виновността на две лица за длъжностно присвояване, да ги привлече като обвиняеми за това престъпление по досъдебното производство.

Съгласно чл. 14 ал.1 от НПК прокурорът взема решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководи от закона. В чл. 18 от НПК е посочено, че прокурорът основава решението си върху доказателствените материали, които той събира и проверява лично, освен в случаите предвидени в този кодекс.

Спрямо Кръстин Кацаров е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 3 000 лв.

Предложението на главния прокурор е на основание чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт – “ В случаите по чл. 132 от Конституцията на Република България, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, Висшият съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство“.

Според сайта http://defakto.bg/ безпрецедентно днес ВСС е изслушал прокурора, преди да гласува отстраняването му от длъжност. Предложението е внесъл Сотир Цацаров.

Пред кадровиците застана зам.-шефът на районната прокуратура в Казанлък Кръстин Кацаров, обвинен за престъпления срещу правосъдието, задето оказвал натиск върху подчинени по дела. „Обемът на събраните доказателства ще доведе до внасяне на обвинителен акт без забавяне”, заяви Сотир Цацаров.

Пред ВСС самият Кацаров отрече да е звършвал престъпления и да е оказвал натиск – всъщност бил давал методически указания на подчинените си.

„От февруари временно съм административен ръководител на прокуратурата, кадрите там допускат грешки като за младши прокурори и ги предупреждавам за това, давам един вид методически указания”, обяви магистратът. Преди време името му нашумя заради номерението му да даде на съд журналист, отразил наводнението в Казанлък.

Кацаров говори по всички пунктове на обвиненията срещу него и все намираше извинение за себе си. В единия случай за дрога дал нареждане случаят да се пише като малозначителен заради утвърдената съдебна практика.

По случая с кмета на Павел баня наблюдаващият прокурор водел дело срещу неизвестен извършител, макар че извършителят бил известен – самият градоначалник. Колегите му наричали този прокурор „павелбански” и имал къща там. Тук Цацаров скастри Кацаров: „Недейте така срещу колегите!”

На финала ВСС единодушно отстрани от длъжност Кацаров.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram