Отстъпват тихомълком гюловия ни поминък на китайци?

Кметът Галина Стоянова, директорът на Института по розата Георги Чаушев и местен бизнесмен били в схемата за превземането на гюловия бизнес от китайците

 

 

Китайска компания пристига в края на август в Казанлък с проект за създаване на предприятие за производство на розово масло, e казал търговският ни аташе в Пекин Стоян Николов. Това станало ясно в началото на седмицата на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с над 40 от търговските ни аташета зад граница.
Слуховете, че в Казанлък се очаква сериозна група китайци, които ще бъдат консултирани от специалистите от Института по розата за отглеждане и преработване на етерично-маслени и лечебни култури, явно се потърждават. Говори се, че гостите ще поемат местния опит в продължение на месец и половина,
Според наши източници обучението на китайците тук и инвестиционните им цели са резултат от неколкократните посещения на казанлъшкия кмет и председателя на Общинския съвет в Китай, където ги придружаваше местен бизнесмен, чиито интереси били пряко свързани с тези на бъдещите чуждии инвеститори.
Твърде е възможно сериозните намерения на китайците да се установят тук за дълго да имат и връзка с неофициалните сигнали за приватизация на Института по розата. Екип на Медийна група „Вис виталис” вече нееднократно разказа за плановете на директора на Института по розата Георги Чаушев да бракува хиляди декари от земите на научното звено, за този ход негови подчинени твърдят, че целял именно тези площи да бъдат предоставени на китайците, както и други активи на института.
Припомняме, че тревожните процеси в Института, които редакцията ни следи, са енергично подкрепяни от кмета Галина Стоянова, която на практика няма качеството да се намесва в делата там, но е факт.
Както писа вестник „Преса” делегация от правителството на китайската провинция Хъбей в средата на април тази година е била на посещение у нас. Тя се срещнала с ръководството на аграрното ведомство. Една от компаниите, чиито представители са пристигнали с делегацията, е предложила да наеме земя, за да създаде насаждения с маслодайна роза.
В момента чужденците търсят между 300 и 1000 декара. След като засадят розите, те смятат да изградят и дестилерия, за да произвеждат розово масло и розова вода. Фирмата, която желае да се занимава с розопроизводство у нас, вече има насаждения в Китай. От няколко години обаче храстите цъфтят, но не се получава желаната реколта, защото там условията не са подходящи и има силни ветрове. Затова са решили да развиват този бизнес у нас. По-лесно им е да наемат земя, отколкото да я купят, заради законовите ограничения у нас.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram