Малки биг брадъри ни докладват, ако престъпим обществения ред в Казанлък

Община Казанлък пусна тийнейджъри и младежи да контролират обществения ред по паркове, градинки и междублокови пространства от 1 юли.

Отрядът се нарича „Екопатрул“ и срещу заплащане „наблюдава и сигнализира“ за нарушаване на обществените порядки. Младите блюстители на реда са с отличителни зелени шапки и тениски, имат и баджове. Те следят за спазването на Наредба №1 за осигуряването на обществения ред и при констатирано нарушение ще подават сигнал до охранителната фирма, с която работи Община Казанлък или друг компетентен орган – полиция, телефон 112 или експерт от общинското звено по чистотата.

Така пише в Правилника за дейността на „Младежкия общински патрул“, чиято дейност е обезпечена от общинския бюджет и е ще се реализира от момичета и момчета между 15 и 29 години.

„Екопатрулите“ ще осигуряват обществения ред като докладват, ако видят, че примерно си разхождате кучето на детска площадка, ако сте оставили дървата си за огрев на тротоара, ако сте засадили домати в междублоковото пространство или ако пасете кон в общинска зелена площ.

Пазителите на порядките ще сигнализират още, ако видят да се поврежда или замърсява общинско имущество, също и ако шум от веселба пречи на останалите казанлъчани, както и ако се друсаме, пием алкохол или играем хазартни игри на открито. Патрулиращите млади ще съобщават и ако видят просяци и ред други провинения.

За да следят за прегрешения сред казанлъчани екопатрулиращите ще получават заплащане от 750 лева за „изработени“ 150 часа. За целта ще сключват граждански договор с Община Казанлък.

Сред зоните за наблюдение на простъпки са парковете „Розариум“ и „Тюлбето“ , междублоковото пространство на бл.19 и бл. 23 в кв.“Изток“ и до бл.30 в кв.“Васил Левски“.

Правилникът на „Екопатрула“ не е публикуван в интернет на сайта на общината. Пресс ТВ го получи след енергично настояване пред администрацията.

До интереса към този регламент се стигна, след като момче от патрулите влезе в свада с мъж на 11 юли вечерта, вследствие на което възрастният бе ранен, а случаят се разшумя из Казанлък.

Младеж от общинския еко патрул ударил с палка казанлъчанин

Малките биг брадъри ще са съгледвачи на съгражданите си до 30 септември. Остава неясен критерият, по който са подбирани.

Благовидна наглед инициативата създава известни съмнения, част от тях етични. Пресс ТВ има и серия от въпроси, породени от непълнотата на въпросния правилник. Не е ясно „работното време“ на патрулите, както и как ще си заслужат заплата – на брой сигнал срещу нарушител или с други „активи“.

За да не се превърнат основно в преследващи хората и търсещи самоцелни нарушения, на патрулите е зададено да засадят 20 фиданки, да боядисат огради и да почистят градинки в кварталите.

Контролът на отряда е възложен на експерт от общината.

На среща в Общината: Момчето от еко патрула се е самоотбранявало

Защо Община Казанлък удари рамо на „екопатрула“ с палката?

Отговор от Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram