Казанлъшки физик се завръща от Израел с бронзов медал

Александър Проданов от девети клас на Природоматематическата гимназия в Казанлък завоюва бронзов медал от юбилейното 50-о издание  на Международната олимпиада по физика, която се състоя в Тел Авив, Израел. Ученици от 80 държави по цял свят са участвали в състезанието.

И петимата участници в националния ни отбор са завоювали отличия. Сребърни медали са спечелили Георги Александров от 12-и клас и Иво Петров от 11-и клас в Софийската математическа гимназия.

Бронзови отличия са получили Александър Проданов от девети клас на Природоматематическата гимназия в Казанлък, както и Владимира Иринчева от 12-и клас и Васил Николов от 10-и клас, и двамата ученици в Първа частна математическа гимназия в София. Ръководители на отбора в престижната Международна олимпиада са проф. Мирослав Абрашев и главен асистент Нено Тодоров, които са преподаватели във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 1967 г. до 2019 г., включително, отборите по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram