Възмущение и състрадание в социалните мрежи – „чудеса не съществуват!“

Умъртвяването на хиляди кози и овце в Странджанско предизвика вълна от възмущение и състрадание в социалните мрежи, в които се появиха и доста публикации и коментари от експерти за това, че избиване на дребните преживни животни няма никакви ветеринарно-медицински основания. Доброволци от Казанлък също прекараха последните дни в протестна готовност, но усилията са били напразни.

„Тръгваме си….с болка, отчаяние и разкъсани души! Надявам се на чудо…Но чудеса не съществуват! Проклети да сте … Дано сънувате тези мъници и чувате жалното им блеене! И дано вземете навременни мерки за дезинфекция и в другите застрашени села за да не се стига до това!“, написа във Фейсбук Ивелина Недкова от Фондация „Анимал Хоуп България – Казанлък“.

„Нахранихме ги…..за последен път. Малките козлета припкат безгрижно,не знаят че ги очаква смърт“, разказва в кореспонденцията си от Шарково председателката на неправителствената организация. Драмата в селото продължава, заради последните животни, които ще бъдат избити.

От днес започва обезщетяването на стопаните за евтаназираните кози и овце. В събота ресорният министър Румен Порожанов също беше в село, засегнато от мерките срещу болестта. Той обясни на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов се създава оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища, съобщиха от правителствената пресслужба.

Щабът ще следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати. Оперативният щаб ще съдейства на компетентните органи за максимална координация на действията и ще работи до овладяване на ситуацията.
В състава на щаба влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на ГД „Гранична полиция“.

По-рано от Българската агенция по безопасност на храните разясниха мерките, които се предприемат във връзка с откритите огнища на чума по дребните преживни животни в Бургаско и Ямболско. Директорът на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев посочи, че заболяването чума по дребните преживни животни е открито на територията на шест села и две общини в Бургаско и Ямболско с около 4000 животни. Наличието на заболяването по козите и овцете там е потвърдено и чрез проби, изпратени във Франция.

Евтаназирани са всички животни с изключение на тези на баба Дора в село Шарково. Тя ще загуби всичките си 60 кози заради огнището на чума в селото. Възрастната жена е един от многото животновъди, чиито стада ще бъдат изцяло евтаназирани, въпреки че голяма част от животните не проявяват симптоми на чумата.

Източник: Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram