ПАЗИ, БОЖЕ, СЛЯПО КМЕТ ДА СТАНЕ! (Първа част)

Живее си човек далеч от Казанлък и току рече да се информира, какво става в родния му град, случва ли се нещо изобщо, поразрови се в нета, поразгледа из Фейсбук и освен редовните фекални бълвочи, които бълват общинските тролове, току се натъкне на някоя шокираща новина. И като драсне чертата, веднага му става ясно, още веднъж, че е направил правилния избор да се махне. Че дори е закъснял да се махне, а е трябвало да го стори далеч по-рано, защото в Казанлък освен управляващи, които се правят на смахнати, останаха само още шепа смахнати, които им ръкопляскат, както ръкопляскаха на всички управляващи преди това и ще продължават да ръкопляскат на следващите, заклеймявайки сегашното ръководство на общината, защото вече няма да имат полза от него, останаха в Казанлък и съвсем малка шепичка смахнати, толкова малка, колкото едно пръстче, колкото връхче на кутре, които се осмеляват да говорят това, което мислят, защото имат очи да видят онова, което се случва извън Казанлък и страната. А това, което мислят мислещите смахнати за работата на сегашното общинско ръководство е направо покъртително.

И как няма да е, след като четем, че дългът на общината е не по-малко от 6 млнл лв., според други анализатори – надхвърля 9 100 000 лв., като изключваме многото други краткосрочни задължения, мостови финансирания и прочие, да, наследени, но и натрупани най-вече през този мандат. А колко е точният дълг на общината, защо трябва да го гадаем, вместо кметицата да се изправи, да каже ясно какви ги е надробила и гордо да развее кирливите си ризи, кой, кой да ти каже?

12 милиона лева ще достигнат задължения на общината, предупреди преди евроизборите Галин Георгиев, председател на „България без цензура” и настоя за прозрачност в управлението на финансите, притеснен от напускането на финансистът на Общината Димитър Димитров. А защо напусна Димитров, имат ли право да се опасяват казанлъчани за все по-очертаваща се като фалирала наша община, също няма кой да ти каже?

И фактът, че имаме осъден кмет, да, осъден за клевета, също се мълчи, ха дано се забрави, траят си кметските тролове, правят ни на разсеяни, че уж нищо, ама нищичко не се е случило. Срам и позор. И това доживяхме. Осъдена жена да ни управлява. Вместо да си събере парапатките и… беж обратно на село.

Нека припомним и „класацията” на Комисията за защита на конкуренцията за 2012 г., в която Казанлък се нареди сред общините с печална слава. КЗК отмени като незаконосъобразно решение на кмета на община Казанлък за избор на изпълнител на малка обществена поръчка с предмет: „Изпълнение на малка обществена поръчка с три обособени позиции във връзка с провеждане на иновативно културно събитие „Празници в долината на тракийските царе”: 1. „Избор на доставчик на сглобяема сцена”; 2. „Избор на доставчик на сглобяема шатра” и  3. „Избор на доставчик на преместваеми изложбени конструкции”, предвидени по проект „Докоснати от древността”.

КЗК отмени и решение на кмета на община Казанлък, с което е обявено класирането и е определен изпълнител на обществена поръчка с предмет: „Реконструкция на улици в гр. Казанлък, населените места и общинската пътна мрежа през 2013 г. по 25 обособени позиции”. Проучването по преписката установи, че оценителната комисия не е изпълнила задължението си да уведоми участниците за липсващи документи от Плик №1 от офертите. Съгласно ЗОП, комисията уведомява кандидатите с протокол относно наличието и редовността на представените от тях документи, като допълнително изисква липсващите.

КЗК счита, че неизпълнението на задълженията на комисията, в резултат на което участникът „Пътно строителна компания ЕС БИ ЕС“ АД е бил отстранен, представлява съществено нарушение на процедурата, което води до отмяна на решението за избор на изпълнител.

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на кмета на община Казанлък за класиране на участниците и определяне на изпълнител в процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Изработване и разпространение на информационни, маркетингови и рекламни материали“, включваща три обособени позиции, в частта по обособена позиция № 2.

Проучването по жалбата на „Медия Синерджи” ООД показа, че жалбоподателят разполага с необходимия екип за изпълнение на обществената поръчка, поради което КЗК счита, че комисията за провеждане на процедурата неправилно е приела, че офертата на жалбоподателя не отговаря на изискванията на възложителя.

После гръмна скандалът с встъпителната пресконференция по проект „Долината на розите и тракийските царе” от 11 март 2014. Медиите бяха поканени не от Общинската пресслужба, а от софийската рекламна агенция ,,Прима”, замесена в скандала по източването на софийската фирма ,,Егида”, нашумяла преди време със сключването на неизгодни договори. ,,Прима” бе намесена и в скандалите със „Софийски имоти” заради договор за реклама.

Светлозалр Стоянов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram