Енинци събират дарения за бюст на архимандрит Онуфрий

Дарителска кампания за набиране на средства за изработване и поставяне на бюст-паметник на  Онуфрий Хилендарски,  стартира Училищното настоятелство в Енина.

По повод 200 години от създаването на първото енинско школо и в почит към делото на Онуфрий Хилендарски, щедър дарител на 40 хил.гроша за построяването на сграда на възрожденското училище в Енина в началото на 19 век, от ОУ „Христо Ботев” подеха инициативата преди няколко месеца за извайване на бюст-паметник на архимандрит Онуфрий.

Макетът на бюста е готов, негов автор е казанлъшкия скулптор Велин Дечков. Предстои неговото отливане от бронз, за което са необходими средства. При проектирането на бюста Велин Дечков се е ръководил от единствената запазена гравюра с изображение на архимандрита.

Той е  сновоположник на просветното дело в Енина, светското му име е Богдан Минков, син е на свещеник. През 1816 г. Богдан напуска Енина и заминава за Хилендарския манастир, където става монах с името Онуфрий. Точно Онуфрий Попович съставя на български и гръцки език молбата за строителство на православен храм в сърцето на Османската империя, Цариград. Той е и първият свещеник в изградения като резултат от тази молба параклис “Свети Стефан”. Името му се свързва с борбата за независима българска църква.  Между значителните му книжовни приноси са двете знаменити стихотворения от 1850г. “Стихове на баба Българка” и “Песен на българската църква в Цариград”, както и придобилата изключителна популярност дидактическа книжка “Духовний зрак”. От особено значение със съдържанието и стила си е и неговата забележителна “Автобиография”.

На негово име има улица в родното му село Енина.

ONUFRYI

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram