Две галерии отдават заслужено внимание на майсторите на акварела

Изложбата „Майстори на акварела“ може да се види в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък между 14 юли и 3 август 2014 година, всеки ден от 9.00 до 18.30 часа.

 

Две галерии – Градска художествена галерия – Стара Загора и Художествена галерия – Казанлък за пореден път се обединяват за обща изложба. Този път за да покажат акварела в част от неговото многообразие и възможности. Експозицията „Майстори на акварела“ представя някои от най-известните български художници в широкия период от края на ХІХ до началото на ХХІ век, работили с техниката на акварела.
За значимостта на изложбата сами по себе си говорят имената на старите майстори Константин Щъркелов, Кипро Николов, Васил Димов, Никола Маринов, Никола Кожухаров, Никола Петров, през тези на Александър Петров и Бенчо Обрешков до Георги Баев, Любен Зидаров, на българската художничка, живееща в Швейцария и добре позната на нашите арт-среди като собственичка на галерия там Люба Кирова. И още други.
В изложбата, както може да се очаква, има и сериозно казанлъшко участие – „нашите“: Дечко Узунов (с пет негови акварела на голи тела, с цялата тяхна ефирност и откъснатост от материята, което виталността на майстора и водната техника позволяват), Димитър Чорбаджийски – Чудомир с нашенските „Клюкарки“- една творба от фонда на галерията в Стара Загора, Теньо Пиндарев с пейзаж от Средни Родопи. Особено впечатляващ с изразителността и дълбочината си е един портрет-настроение на момиче от Мара Чорбаджийска.
Пейзажът като че ли винаги е имал предимство в темите, които са занимавали българските акварелисти; пейзажът и портретът. И двете тук са застъпени като много широки понятия предвид личните мащаби на въображението и артистичния размах на всеки един от представяните художници. Изумително е майсторството в предаването на внушението за дъжд, вятър и пясъчна буря в източните акварели на Любен Зидаров – един живописец, график и илюстратор; за пространство у Йордан Гешев, зимното сковаващо усещане за студ в пейзажа на Петър Вълканов, затишието пред буря у Вълко Гайдаров…
Предизвикателство ще бъде и за обикновения зрител, и за професионалистите, разглеждащи колекцията, да се вгледат за пръв път или още веднъж в детайлите и тънкостите на една от най-трудните техники в изобразителното изкуство, каквато е акварелът.
Да се доближим до характера на творческата природа на някои от нашите големи майстри на акварела е идеята на тази сбирка. На зрителя са предоставени за съпреживяване 35 творби, като онова, на което за пореден път разчитат организаторите на изложбата, посланието, е: познавателност, обогатяване на сетивата и поддържане в непрекъсващо състояние на будност на усещането за красота и извисяване на човешкия дух.

Изложбата „Майстори на акварела“ може да се види в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък между 14 юли и 3 август 2014 година, всеки ден от 9.00 до 18.30 часа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram