С „Двете лица на безсмъртието“ почитаме Васил Левски и Хаджи Димитър

„Двете лица на безсмъртието“ е мотото, под което тази година на 18 юли в Казанлък ще бъдат отбелязани две годишнини – 178 години от рождението на Васил Левски и 147 години от гибелта на войводата Хаджи Димитър.

Честванията започват в 9.00 часа в парк „Васил Левски“, където пред бюст-паметника на Апостола на Свободата ще бъдат поднесени цветя на признателност.

През 2015 г. се навършват 147 години от геройската смърт на войводата Хаджи Димитър и неговите четници, загинали за свободата на България. В тяхна памет през месец юли вече 17 години се организират чествания пред паметника на войводата под връх Хаджи Димитър (вр. Бузлуджа).

На 18 юли на върха, носещ името на легендарния български герой, отбелязването на годишнината от гибелта на четниците, организирано от Община Казанлък, ще започне в 11.30 часа. Ще бъде направена историческа възстановка на драматичните събития, разиграли се в Балкана през юли 1868 г. Тя е дело на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клуб „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк“ – Казанлък. Заупокойна молитва  в памет на загиналите ще бъде отслужена от казанлъшки свещеници, ще бъде произнесено слово за историческия път и значението на подвига на четниците, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на войводата.

По български обичай ще бъде раздаден обреден курбан на всички, изкачили върха, за да се поклонят пред паметта на героите. Организатор на честванията е Община Казанлък.

 

За всички граждани, желаещи да участват в честванията  на вр. Бузлуджа, автобусите тръгват в 9.30 часа пред хотел „Казанлък“. Цената е 3 лв. за еднопосочен билет, 4 лева – за двупосочен.

HD

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram