И замириса на лавандула

До ден, максимум два собствениците на лавандулови масиви планират да ожънат маслодайните насаждения в казанлъшко. Големите блокове от над декар се жънат с машини. Лавандулата се прибира в най-горещото време на деня, тъй като, така се съхранява качеството на маслото.  Годината не е слаба, споделят земеделските стопани. Според тях рандеманът е добър един килограм лавандулово масло се добива от 40-60 кг. набран лавандулов цвят. Производителите споделят, че пазар за лавадуловото масло ще има, тъй като българското е качествено и се добива на сравнително ниска, цена, което го прави конкурентноспособно на световните пазари. Въпреки това не очакват да се увеличават в региона площите с лавандула, тъй като за да се създадат и поддържат добри лавандулови масиви се изисква много ръчен труд. При етеричните култури в казанлъшко след розите, лавандуловите насаждения се нареждат на второ място. През тази година се очаква да се запази и цената на лавандуловото масло на световните пазари от 80-100 евро на килограм.

image-2825a60283a47dabdecade1d0ee088b8c58735001de85c93044819eb04e3b579-V

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram