Защо Община Казанлък удари рамо на „екопатрула“ с палката?

Казанлъшката полиция извършва проверка на случая, при който момче от общинския „Екопатрул“ рани мъж вечерта на 11 юли. За проверката потвърди зам.-началникът на полицията Павлин Коцев.

Случаят стана известен, след като Пресс ТВ се отзова на сигнал за сбиване и ранен човек пред 32 бл. на кв.“Васил Левски“, а пострадалият Тодор разказа за инцидента, станал малко преди 22 часа. На мястото се отзова полицейски патрул, а извършителят на нападението го бе напуснал.

Два часа след излъчването на материала във Фейсбук, родителите на тийнейджъра са подали жалба пред органите на реда. На следващия ден, 12 юли, са снети показания от двете страни. Тодор си е извадил медицинско.

Община Казанлък реагира с цяла пресконференция по случая, макар проверката на органите да не е приключила.

За какво става въпрос?

14-годишният Димитър, член на наскоро сформирания общински младежки „Екопатрул“, влязъл в пререкание с деца, играещи пред 32 блок. Тодор излязъл, за да види какво става, тъй като синът му също бил сред децата. Поискал от Димитър да разбере кой е и какво прави пред чужд блок по това време, след което тийнейджърът започнал да парадира, „че е от Общината“, сочел шапката на главата си, на която пишело „общински екопатрул“, после извадил сгъваема палка и нанесъл няколко удара по ръката на Тодор. Първият е от опаката страна на ръката, другите са по дланта на мъжа. След това момчето избягало. Това разказа пред камерата ни пострадалият, минути след произшествието.

Младеж от общинския еко патрул ударил с палка казанлъчанин

Два часа, след като видеото на Пресс ТВ набра хиляди гледания във Фейсбук, родителите на „екопатрула“ са подали жалба в полицията. В нея се разказва как момчето им е наранило Тодор при самоотбрана. Нещо повече – мъжът зашлевил Димитър, той побягнал, паднал, случайно край него се озовала пръчка, станал и тогава ударил с нея Тодор. После избягал към дома.

Версията на 14-годишния се поддържа и от Община Казанлък, при това публично и категорично.

 

Община Казанлък засегната от „Случая с „екопатрулната“ палка“

Администрацията реагира светкавично с пресконференция на другия ден, защото при този случай „имало засегнати много интереси“, според началника на кметския кабинет Сребра Касева. На срещата с журналистите бяха Павлин Коцев, класната на Димитър, самият той с баща си и тийнейджъри от „Екопатрула“.

Зам.-кметът Цветолина Цветкова обяви повода, а именно излъченият материал на Пресс ТВ, който „никак не бил приятен за дейността на „Екопатрула“. Тя разказа как била сформирана по случая рано сутринта комисия в общината, която пък установила, че „в ролята на потърпевш не е казанлъшки гражданин, а по-скоро младежът от „Екопатрула“. Цветкова посочи, че на Димитър „му се наложило да влезе в позиция на самоотбрана“.

На същата пресконференция Пресс ТВ бе обвинена в едностранно отразяване на инцидента и в непрофесионализъм на екипа.

На среща в Общината: Момчето от еко патрула се е самоотбранявало

Защо Община Казанлък скочи като ужилена?

 

Висши чиновнички от администрацията заеха страната на тийнейджъра – “екопатрул“ броени часове след инцидента и току-що стартиралата полицейска проверка. Влязоха в ролята на негови адвокати едностранно и убедено пред медиите.

Полицейската проверка очевидно е без значение за истината и за Община Казанлък. Без значение явно е и другият участник в инцидента – Тодор, макар и той да е казанлъшки гражданин и местен данъкоплатец, както са и свидетелите на драмата.

Заради „засегнатите много интереси“ /какви са те не е ясно/ педагожките в днешното си амплоа на администраторки, си позволиха да нападнат медията ни с квалификации за непрофесионализъм и опитаха да ни поучават как точно е правилно да си журналист.

В същото това време общинарките не можаха да представят статут или някакъв регламент на въпросния „Екопатрул“. Какво точно и как ще го вършат патрулиращите деца се знае само от кратко прессъобщение, изтекло преди дни от администрацията.

Тръгват първите младежки еко патрули на Община Казанлък

Общинският съвет на Казанлък не е гласувал статут, а гражданите не са известени за какво точно ще ги дебнат тийнейджърите. И дали няма да бъдат снабдени с палки против евентуалните нарушители.

Относно инициативата можем само да правим исторически аналогии, когато в миналото на соца отрядници – съгледвачи се „грижеха“ за градския морал. Или да направим препратки към тимуровските команди, за които вероятно днес не си спомнят дори и дядовците на сегашните „екопатрули“.

Можем и да се тревожим след случая с палката, дали в идеята да бъдат пращани тийнейджъри по градинки и паркове да съблюдават поведението на казанлъчани, не прозира насърчаване на преследването и дори на доносничеството. И колко педагогически нюх има в авторството на подобна инициатива.

Има за какво от Общината да скачат като ужилени. Защото е възможно да са си задали и те въпросите:

-Какво прави 14-годишният Димитър след 21 часа на улицата с шапката на Община Казанлък и с палка, която вкарва в употреба и ранява?

-Кой му осигури палката? Общината ли или полицията?

-Защо няма статут на „Екопатрула“? Дали няма тайни инструкции и „поръчки“ за „екопатрулиращите“ деца?

-Защо Димитър не е подал сигнал на телефон 112, ако е бил нападнат?

-Защо два часа след публикуването на видеото от Пресс ТВ /в 23:51 часа на 11 юли/ семейството му се сеща да пусне жалба? И дали някой не ги е посъветвал да го сторят?

-Защо не са взети веднага проби за алкохол и наркотици на участниците в свадата?

-Защо чиновниците не изчакаха финала на полицейската проверка, а организирано и като последна инстанция защитиха тийнейджъра?

-Защо Община Казанлък организира под формата на пресконференция „другарски съд“ срещу Пресс ТВ под ръководството на началничката на кметския кабинет Сребра Касева?

-Кой общинар ще поеме отговорността за „Случая с палката“?

Госпожо Касева, екипът на Пресс ТВ се обръща към Вас и поредния Ви опит да квалифицирате нашата работа на свободна медия: Напомняме Ви, че медиите са тези, които следят работата на чиновниците, медиите са тези, които разкриват слабостите в работата Ви и на Вашите подчинени, медиите са тези, които са длъжни да показват и разказват на данъкоплатеца как администрацията харчи парите им и да дават оценки на дейността Ви.

В заключение Ви напомняме и това, че не сте публикували статута на младежкия „Екопатрул“, за да стане ясно как тези патрулиращи деца ще пазят общинското имущество, как ще установяват нарушители, в какъв период от време през деня /или през нощта/ ще „работят“, какви оръжия ще носят /понеже явно носят/ и кой ще носи отговорност, ако отново под шапката на Община Казанлък пострада от палка невъоръжен казанлъчанин?

Очакваме да отговорите, за да продължим нашето разследване. В противен случай ще считаме, че блокирате възможността истината да стане явна.

Задаваме въпросите си тук, тъй като на „пресконференцията“ не ни дадохте възможност.

Бел.ред.: Въпреки усилията на екипа на Пресс ТВ към момента на публикуването на този материал не ни бе предоставен нито статут на „Екопатрула“, нито получихме отговори на наши въпроси.

Отговор от Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram