Община Казанлък е една от малкото общини, където има намаление на цената на водата

Доброто взаимодействие и ползотворното сътрудничество между новата местна власт на община Казанлък, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД- Стара Загора и районът на дружеството в Казанлък, безспорно имат положителен социален ефект за населението на общината. В резултат на разговори между кмета Галина Стоянова и управителя на „ВиК“ ЕООД- Стара Загора, инж. Румен Райков, и извършени множество технически мероприятия и инвестиции от дружеството, от 2 декември 2011 г. цената на водата в 6 населени места на територията на община Казанлък бе намалена почти наполовина. Така за населените места Бузовград, Кънчево, Овощник, Розово, Ръжена и Черганово, където живеят близо 10 000 души, цената на питейната вода падна от 1,71 лв. на куб. м на 0.95 лв. на куб. м без ДДС. От 1 април 2012 г. към тях се присъедини и с. Шейново, в което живеят около 2000 души и които също заплащат по 0.95 лв. за куб. м вода. Тези села ползват вода, подавана основно по гравитачен път, а помпажната вода съставлява малък процент от общото водоподаване към тях. Така че, „ВиК“ ЕООД – Стара Загора, след анализиране на възможностите, си позволи да поеме този процент помпажна вода за своя сметка, което доведе до облекчение в сметките на над 12 000 жители на община Казанлък.

„ВиК“ ЕООД – Стара Загора, има инвестиционна програма, която е съгласувана с общинското ръководство на Казанлък, за подобряване качеството на водоподаване към населението. От месец ноември 2011 г. до м. юли 2012 г. водното дружество подмени със свои средства 1000 м водопроводна мрежа в кв. „Васил Левски“, 400 м водопровод по ул. „Александър Стамболийски“ и 1000 м водопровод по ул. „Петьо Ганин“. До края на тази година предстои да се реконструират още 2000 м водопроводна мрежа в община Казанлък. В близко време ще започнат дейностите по смяна на водопроводната мрежа по главната улица – бул. „Александър Батенберг“ в пресечката от бул. „Розова долина“ до ул. „Д-р Христо Стамболски“.

На практика, увеличението на електрическата енергия от 1 юли 2012 г. за „ВиК“ ЕООД е от порядъка на 15%. Това ще наложи увеличение на цената на водата, но с около 10 стотинки за куб. м, което за едно семейство реално е увеличение от 1 лев месечно. Бих искал да добавя, че цената на водата в област Стара Загора не е висока, особено ако се позовем на Националния статистически институт, където е посочено, че социалната поносимост на населението в нашата област е за цена на водата 4.90 лв. за куб.м без ДДС, която е в пъти по-висока от сегашната. Но „ВиК“ ЕООД – Стара Загора, има политика, ориентирана към подобряване условията на живот на населението, и се старае да бъде в съответствие с политиките на общините за постигане на по-добър стандарт на живот на жителите, както се получава в община Казанлък.

Инж. Тотьо Ангелов

Ръководител район „ВиК“ ЕООД – Стара Загора

Район Казанлък

Интервю по темата очаквайте в утрешната емисия новини в ПРЕСС ТВ

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram