Гран При „Златен Орфей“ за ФА „Гъдулица“ от „Еврофолк 2012“

Със златен медал, диплом за европейски шампион и номицаия за голямата награда на Световния шампионат по фолклор бе удостоен ФА „Гъдулица“ с ръководител Димитър Гайдаров към СОУ „Екзарх Антим Първи“ в Европейския шампионат по фолклор „Еврофолк 2012″, който се проведе в Несебър. Ансамбълът получи и най-високото отличие на Еврофолк 2012″ – Гран При „Златен Орфей“. Специалната награда за „Най-добър оркестър“ на фестивала получи оркестърът на „Гъдулица“. Световният шампионат по фолклор „World Folk 2012“, за който е номинирън ансамбълът , ще се проведе за втори път от 23 август до 2 септември в Несебър, под егидата на ЮНЕСКО.

Европейският шампионат по фолклор „Euro Folk 2012″ , откъдето се завърнаха с множество отличия младите фолклористи от ансамбъл „Гъдулица“ се провежда в рамките на Музикални празници „Евро фолк 2012“ – Светът е телевизия. Музикалните празници се провеждат в различни европейски градове и държави през цялата 2012 година. Музикалните празници „Евро фолк 2012“ се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF.

Основно събитие на Музикални празници „Евро фолк 2012“ е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства – Старопланински събор „Балкан фолк“ в България. В него ежегодно участват от 9 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори. Характерна особеност на Музикалните празници „Евро фолк“ е, че най-добрите изпълнения се излъчват многократно по повече от 50 кабелни и сателитни телевизии в България, както и по Световните интернет телевизии „Euro Folk“ .

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram