Георги Гьоков: ГЕРБ отново показа социалната си нечувствителност

В бюджетната рамка за следващите 3 години, отново няма и намек за размразяване на подпомагането на най-бедните слоеве от населението

„Може ли една нация да съществува, дори не казвам да просперира, а да съществува, при това отношение към децата си“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков по време на обсъждане на  промените в Закона за семейните помощи за деца, предложен от БСП. 

„От „БСП за България“ наблюдаваме, че в бюджетната рамка за следващите 3 години и в средносрочната прогноза, отново няма и намек за размразяване на подпомагането на най-бедните слоеве от населението. Внесохме законопроект, с който предлагаме помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири и да се отпуска не само за 1 клас, както е сега, но и за деца от 2, 3 и 4 клас“, обясни той. Гьоков посочи статистика, според която за по-образованите българи е по-малък рискът от бедност и социално изключване.

 „Давайки по всякакъв начин възможност на всички днешни деца да се ограмотяват и образоват, им даваме възможност за интеграция и реализация, за да не тежат на социалната система като възрастни“, подчерта Гьоков. „И стига с тия номера – от къде ще се вземат парите!“, призова депутатът от левицата. Според него при бюджет за 2017 г. над 35 млрд. лв., допълнителните средства необходими за тази мярка ще са около 30 млн.лв. „Нищо пари на фона на хвалбите на премиера за преизпълнение на бюджета с 2-3 милиарда“, коментира той.

„Подкрепете законопроекта, за да ви запомнят хората с нещо добро, а не само с кражби от саниране, от поръчки за самолети, от НДК, от обществени поръчки! Да не ви запомнят само със съборени паметници“, каза още народният представител. Според него ГЕРБ отново са показали социалната си нечувствителност. „Сега отхвърляте законопроекта, но ще го предложим и когато разглеждаме бюджета. И тогава ще ви питаме защо не го приемате, когато има възможност“, допълни той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram