Търсят сцена за театъра

След няколко месеца протести, митинги и изразяване на недоволство от страна на работещи в Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ местният парламент в Казанлък, в рамките на извънредно заседание и за по-малко от час, взе общо 7 решения за бъдещето на културния институт. Кметът на Казанлък Галина Стоянова обяви, че легитимният директор на театъра е Диана Рамналиева. Кметът посочи още, че протестите на служителите са били незаконни, за което е била сезирана полиция и прокуратура. Стоянова коментира, че Общинският съвет е взел решение за издръжка в културния институт в рамките на 424 789 лева, което е 74% от бюджета за направление кулура в общината. Въпреки това протестите на театъра са навредили на имиджа на Казанлък и то точно по време на Празника на розата в града.

В свое решение мнозинството в Общинския съвет предостави сграда за административни нужди на театъра на ул. „Симеон Велики“. Променена бе числеността на театъра, която трябва да е в рамките от 15 до не повече от 35 души. Дава се и възможност за извършване на преговори за наемане на сцена за театъра, като предлаганите до сега варианти за това са 3. До извършване на структурните промени в театъра се спира и субсидията на театъра, като се изплащат минималното трудово възнаграждение и осигуровки на работещите там.

В изказване Александър Минчев представи позицията на Изпълнителното бюро на БСП в Казанлък. От нея ставя ясно, че театърът е необходим на Казанлък. Намаляването на средствата за театъра вече е налице и трябва да се търсят възможности за възвращаемост на вложенията. В позицията бе изразено и становището, че сцената на читалище „Искра“ е най-подходящото място за развиването дейността на театъра.

На заседанието на Общинския съвет присъстваха представители на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“. Пред залата имаше 3-ма представители на полицията, които съблюдаваха за обществения ред при провеждане на заседанието, което не бе обезпокоено по никакъв начин.

Г.Манев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram