Стара Загора вече има ново депо за отпадъци

Проектът за 52 млн. лв. трябваше да бъде завършен преди година

След редица забавяния завършването на проекта за регионалната система за управление на отпадъците на Стара Загора и още 11 общини вече е факт. Съоръжението е на обща стойност 52 млн. лв., като основната част от финансирането е със средства от старата европрограма „Околна среда“ – 42 млн. лв. Националното съфинансиране е 7.4 млн. лв., а община Стара Загора участва с 2.6 млн. лв. По проекта ще бъдат разкрити 65 работи места.

По първоначален план изграждането на регионалния център трябваше да бъде завършено през лятото на 2015 г., а след това срокът бе удължен до края на миналата година. Изпълнител на основната част от проекта беше ДЗЗД „Иринополис“, в което влизат свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски „Водстрой 98“ (наскоро закупена от „Хидрострой“), „Трейс груп холд“, „Енергоремонтстрой“ и „Инфраструктурно строителство“ – всяка компания участва с по 25%. Договорът е за 27.2 млн. лв. без ДДС.

Обектите
Новата регионална система включва една клетка за обработка на отпадъци с капацитет 130 хил. тона годишно, сепарираща и компостираща инсталации с капацитет по 30 хил. тона годишно. В тяхното изграждане са вложени общо 32.5 млн. лв. По думите на кмета на Стара Загора Живко Тодоров депото има възможност за разширяване с още две клетки.

„Инфилтратите се събират в хидроизолиран резервоар, след което съдържанието се изпомпва, пречиства и отвежда във втори резервоар. В него се вливат и събраните дъждовни води. С всички тези води ще се оросява компостът, който се произвежда в депото. Излишните води ще се заустват в река Сазлийка, но вече пречистени“, се посочва в разпространеното от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщение до медиите.

Компостиращата инсталация е снабдена с пречистваща система за отделените при процеса газове – те ще преминават през четири биофилтъра със стърготини от борови кори, като по този начин ще се пречиства въздухът и ще се премахват неприятните миризми, става ясно още от прессъобщението.

По проекта са изградени още и три претоварни станции за битови отпадъци – в Казанлък, Гурково и Гълъбово. Целта е по този начин да се намалят разходите при транспортиране на генерираните отпадъци от общините до Стара Загора. Закупената за работата на депото и претоварните станции техника е за близо 3 млн. лв.

Обхватът
Регионалното депо ще обслужва 368 344 жители от 12 общини – Стара Загора, Раднево, Опан, Гълъбово, Чирпан, Братя Даскалови, Казанлък, Гурково, Николаево, Павел баня, Мъглиж и Твърдица. Битовите им отпадъци ще бъдат сепарирани преди обработката, зелените отпадъци също ще се събират отделно и ще се компостират.

Старите девет сметища в региона – в Стара Загора, Раднево, Чирпан, Гурково, Гълъбово, Опан, Павел баня и две в Казанлък – ще бъдат закрити. Рекултивацията им ще бъде дофинансирана със средства от ПУДООС, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. При започването на изграждането на новата регионална система преди две години от община Стара Загора съобщиха, че рекултивацията на старото градско сметище „Мандра баир“ ще струва около 3 млн. лв./capital.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram