Наши учени засякоха мощно двойно изригване на Слънцето

Двойно изригване на Слънцето от клас „М“ засякоха старозагорски учени от центъра за слънчев и слънчевоземен мониторинг днес.

Експертите уточняват, че това е една степен преди най-мощните „Х“- изригвания. Още в понеделник те са идентифицирали 112 петна от групата „1520“ по слънчевата повърхност, източник на тези изригвания.

Не е изключена вероятността за разрушителни „Х“-изригвания, които могат да парализират електромрежите и сателитните комуникации. Освен това слънчевите протуберанси щели да бъдат геоефективни и да предизвикват и смущаващите човешкия организъм геомагнитни бури.

Причината за явленията е, че в момента Слънцето е в период на активност х и засега няма намерение да се успокоява. Според данни на НАСА, няколко големи изригвания са бил регистрирани и миналата седмица. Те ще се повторят със завидна последователност.

CBS News съобщи, че най-силното изригване е било регистрирано миналия петък. То било определено като изригване от клас Х1.1- това е най- силното изригване според международната класификация и е петото подред изхвърляне на плазма от клас Х за тази година.

Според данни на CBS, слънчевите изригвания ще продължат, тъй като светилото ни е навлязло в 11-годишната си активна фаза.

Пикът на активността ще бъде през 2013 година. В същото време руските учени съобщават, че в скоро време не се очакват магнитни бури. Слаби такива са били регистрирани в понеделник и тази нощ. Сега смущения в магнитосферата се очакват в края на месеца- 27-29 юли.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram