Година време вила „Роза” живее нов живот

Емблематичната за Казанлък вила „Роза“ вече цяла година живее своя нов втори живот, даден на чудната сграда след основен ремонт. Реконструкцията продължи осем месеца, а тържественото откриване след реновирането на вилата бе през юли миналата година.

Красивата сграда на запад от казанлъшкото полицейско управление е построена през 1908 г. от най-големия тогава казанлъшки розопроизводител и търговец, Александър Ботев Папазов. Учениците от Педагогическото училище често влизали тайно на строежа и недоумявали как в „богатската” къща вода ще тече в чешмите чак на втория етаж и как тоалетната е със седалище, вместо с клекало, свидетелства Петко Китипов.

На 8 ноември 1943 години Папазов решава и продава на тогавашното Министерство на вътрешните работи и народното здраве масивната сграда на два етажа, застроена на 273 кв. м.

От съществуването й, обаче, не е бил правен основен ремонт. Вилата е обявена за паметник на културата от местно значение, нанасяни са й само козметични промени. Заради влошеното й състояние през 2011 г. ръководството на ОДМВР – Стара Загора взе решение за извършването на основен ремонт, реконструкция и реставрация на съществуващата сграда. Средствата в размер на 300 000 лв. осигури Дирекция „Управление на собствеността и социални дейности“ към МВР.

27 са служителите на МВР, чиито работни места са във вила „Роза”, там са настанени разследващите полицаи и инспекторите от Детска педагогическа стая от РУП – Казанлък.

На снимката: Вила „Роза“ преди ремонта

stara vila

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram