Изключително ползотворен сезон за талантчетата – калпазанчета от Енина

Поморие бе домакин на петото издание на детско-юношеския театрален фестивал „Сцена край морето“ , който премина под мотото „Да покажем най-доброто от себе си“. Организатор на проявата бяха читалище „Светлина-1939? и Община Поморие.В тазгодишното издание на фестивала участие взеха и представителите на Театралната студия „Талантчета – калпазанчета“ Енина – Мария Тодорова и Калоян Торлаков. И двамата изпълниха произведения по Чудомир – „Очилата“ и „Рогати петли“.

Изключително ползотворна беше годината за малката актриса от „Талантчета – калпазанчета“ Росица Иванова, която представи моноспектакли по Пепя Дубарова. По повод 15- годишнината , която тази година отбелязва „Талантчета калпазанчета“ читалище „Братство“ в Енина стартира една нова инициатива – в края на всеки творчески сезон ежегодно, за творчески успехи , ще бъде присъждано званието „Дете – талант“ . Първият носител на това звание е Росица Иванова.

Ръководителят на театралната студия „Талантчета калпазанчета“ Аня Дерменджиева , за която 2012 е юбилейна и изключително ползотворна е доволна от показаното от нейните деца. Доволна е и от новата система на точково оценяване и субсидиране на читалищата в общината, благодарение на което, твърди тя, децата от студията са имали възможност да се явят на три театрални фестивала, където талантът им е оценен

През новия творчески сезон Дерменджиева е категорична, че в репертоарния план на „Калпазанчета – талантчета“ ще продължат да присъстват произведения на Чудомир и Петя Дубарова. Новото е, че ще се обърне и повече внимание на Детската полицейска академия в читалището, към която енинските деца проявяват интерес. Ще продължи и доброто традиционно сътрудничество с детската градина и училището на селото.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram