Три язовира в Казанлъшко с неизпълнени предписания

За три язовира в община Казанлък не са изпълнени предписанията на Междуведомствената комисия от предходните технически прегледи на язовирите в общини. Става въпрос за  яз. „Шейново”, яз. „Средногорово-2” и яз. „Копринка (малък). Това стана ясно от анализа на извършените проверки през 2016 г. на водостопанските системи и водните обекти в област Стара Загора.

Във връзка с техническото състояние на язовирите, Комисията е  определила  в предаварийно състояние 3 язовира: яз. „Долно Сахране“, община Павел Баня, яз. „Хайдушко кладенче“ и яз. „Априлово“, община Гълъбово. За същите е необходимо общината на чиято територия се намират водните обекти да вземе експертно техническо решение за възстановяване или извеждане от експлоатация.  При извършените проверки на терен Комисията е установила, че същите са празни и с отворени основни изпускатели

Комисията е констатирала, че в изправно състояние, без предписания са следните язовири:

яз. „Добри дол”, яз. „Овчарица”, яз. „Осетеново-2”, яз. „Гурково”, яз. „Пъстрен”, яз. „Розов кладенец”, яз. „Плодовитово”, яз. „Копринка”, яз. „Инермат”, яз. „Могилово”, яз. „Зетьово-1”, яз. „Гита-1”.

При извършените пролетни проверки през 2016 г. на потенциално опасни водни обекти (язовири) в област Стара Загора, са издадени 170 бр. предписания.

При сравняването на данните от предходните проверки се забелязва тенденция към увеличаване на предписанията, издадени от Областната междуведомствена комисия. Покачването на броя на предписанията се дължи на новите разпоредби в Закона за водите, свързани с назначаване на оператор на всяка язовирна стена,  изработване на инструкции за експлоатация на язовира и разработване на техническо досие за всеки от проверените обекти.

При проверката на речни легла, диги и отводнителни канали Областната междуведомствена комисия е изготвила 30 бр. протоколи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram