РИОСВ откри бракониер на костенурки

РИОСВ – Стара Загора конфискува 20 сухоземни костенурки от частен дом в град Сливен. Проверката, извършена по постъпил сигнал на „зеления“ телефон на РИОСВ, съвместно с представители на община Сливен, Областна дирекция на МВР – Сливен и Регионалната дирекция по горите – Сливен, установи, че в частен дом в Сливен се отглеждат 20 сухоземни шипоопашати и шипобедрени костенурки.
Животните са конфискувани в полза на държавата. Десет от тях, които са в добро състояние са върнати на свобода в естествената им среда на живот. Останалите десет, които са дехидратирани, са изпратени в Спасителния център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в село Баня, община Несебър.
Двата вида сухоземни костенурки, срещащи се в България, са защитени видове, според Закона за биологичното разнообразие. За тях са забранени всички форми на умишлено улавяне или убиване, преследване, притежаване, пренасяне, търговия, препариране, излагане на публични места и т.н.
За нарушаване на тези изисквания на Закона за биологичното разнообразие е предвидена глоба до 5 000 лв. за физически лица и до 10 000 лв. за юридически лица.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram