Местни фенове на Аниме културата се включиха в AnimeS Expo 2014

 

Казанлъшките почитатели на Аниме културата се включиха в най-големия фестивал, посветен на този феномен – AnimeS Expo 2014. Събитието, което се провежда за девета поредна година в столицата, събра фенове  на рисуваните азиатски филми, геймъри, косплеъри, K-pop танцьори и любители на настолните фентъзи игри.

В  Интерпред /Световен търговски център на България/ и около него, стотици млади хора, преоблечени като любими манга герои изпълниха пространствата на няколко етажа от центъра и паркинга му.

Под звуците на електронна музика и алтернативен рок, събралите се любители на анимето у нас обмениха опит относно най-новите тенденции в косплея и поговориха за любими филми, и игри.

Специално за празника на място пристигнаха и представители на посолствата на Япония и Южна Корея, които благодариха на всички, които поддържат аниме културата у нас на толкова високо ниво.

Освен многото презентации и състезания, на тазгодишното AnimeS Expo 2014  присъстваха още лектори от Япония и Италия.

За първи път в Казанлък миналата година, по време на празника на розата, се проведе Бункасай – празник на японската култура, популяризиращ главно посредством японските комикси и анимация, японската култура. Този начин става все по-актуален сред младите хора. В Града на розите съществува неформален клуб, събиращ десетки млади маниаци, чието хоби е културата аниме. Единствената силна подкрепа на движението тук е от страна на Художествената гимназия.

Бункасай 2013 в Казанлък се проведе като умалено подобие на Аниме експо , гостите на събитието можеха да се снимат с участници, облечени като любими анимационни и комикс герои, или сами да се превъплътят в един от тях.

Тази година обаче събитието не намери нужната подкрепа и не се проведе за съжаление на казанлъшките привърженици на Аниме културата.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram