Без комплекса Марица Изток няма енергетика

Новите правила за емисиите да важат само за ново изградени инсталации, ЕС трябва да прояви гъвкавост, смята Драгомир Стойнев

„Без комплекса Марица Изток ние не можем да имаме енергетика. Да, някои мощности са по-стари, без да ги назовавам, но дори и да ни накажат, аз просто не си представям българската енергетика без комплекса. Да, нужно е и да се осигурят инвестиции. Тук се чу, че за европейците е важно здравето, но нека да се замислим, че най-големите замърсители са САЩ и Китай. Те не желаят да влязат в нито една международна инициатива. Хубаво е, че ЕС ще дава пример, но една съседна Турция може да си замърсява колкото иска и ефектът ще се усеща при нас“, това заяви на дискусия за опазване на централите, работещи на въглища в Стара Загора, организирана от кмета Живко Тодоров и синдикатите Драгомир Стойнев, зам.-председател на Парламентарната група на „БСП за България”.

В присъствието на премиера Борисов той обеща подкрепа за правителството, което е отговорно за действията за защита на въгледобива и централите, използващи въглища. В срещата участва президентът на ПЕС Сергей Станишев, както и ресорните по проблема за българската позиция по Референтния документ за нови, по-високи изисквания за намаляване на вредни емисии при големите горивни инсталации, министри на енергетиката и околната среда и водите Теменужка Петкова и Нено Димов.

„Колкото и трудно да е, трябва да искаме новите правила да важат само за нови инсталации, не за съществуващите. Това означава, че ще ни трябва голямо политическо лоби в Брюксел.“, заяви Стойнев. Той увери управляващите като заместник-председател на Парламентарната група на БСП, че опозицията ще подкрепи усилията на правителството.  „Ще инициираме каквото е нужно като решения и резолюции, ние ще сме в един отбор за спасяване на въгледобива“, подчерта Стойнев.

„Ако искаме да бъдем конкурентоспособни, нека си кажем, че един футболен мач се играе 11 срещу 11. Само че ние сме 8 срещу 11. Как да бъдем конкурентни на Турция, на Китай, на останалите държави, които не членуват в ЕС?“, попита Стойнев.

Според него Европа се управлява от Европейската народна партия (ЕНП) и премиерът Борисов е в Стара Загора като представител на ЕНП, а на ЕНП трябва да се обяснят рисковете от приемането на Референтния документ.

„Много реална и опасна е появата на евроскептицизъм от подобни грешки. Когато ставахме членове на ЕС закрихме реактори, сега на мушката са мините, утре ще има претенции за собственост към активи в енергетиката. Ние какво да обясним на хората? Европейските лидери трябва да са наясно, че може да се вдигне вълна от недоволство, ако не разберат какъв е реалният ни проблем.“, предупреди Стойнев.

„Ние няма как да заместим мините, защото става въпрос и за един огромен социален проблем. Както за други държави има гъвкавост, така и за нас ще трябва да има гъвкавост“, каза още той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram