Чакаме китайски инвестиции, сред които и тунела под Шипка

България е на опашката спрямо китайските инвестиции през последните 10 години. Ние сме получили 300 млн. евро, докато Унгария, например има 2 млрд. евро. Два са основните казуси – да се осигурят гаранции и да се привлекат повече инвестиции

„Срещите 16+1 станаха много по-важни от тези между Китай и Европейския съюз. Интересът към България е засилен, защото има дисбаланс на китайски инвестиции в страните от ЕС. Единствено западноевропейските държави са били концентрирани към пекинските пари“. Това заяви пред БТВ Милен Керемедчиев.

„Срещата на Борисов с Ли Къцян е толкова важна, колкото и председателството ни в Европа. Имаме възможност да направим важни трансгранични проекти и да развием Балканите.

България е на опашката спрямо китайските инвестиции през последните 10 години. Ние сме получили 300 млн. евро, докато Унгария, например има 2 млрд. евро. Два са основните казуси – да се осигурят гаранции и да се привлекат повече инвестиции. Трябва да кажем „да“ на големите проекти.

Публичното частно партньорство също е важно за страната ни. Не трябва да допускаме инфраструктурата и темите, които ни вълнуват, да ни заобиколят.

Трябва да хванем последния влак, защото в момента сме в последния вагон на китайските интереси. Надявам се това да е политиката на правителството“, коментира Керемедчиев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram