Старозагорският депутат Маноил Манев: Време е политиците да се демеверизираме

Маноил Манев /ГЕРБ/ е народен представител от Старозагорски район, член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: На професионалния си празник служители от МВР излязоха на национален протест с искания за увеличение на заплатите, пари за униформи и нов закон за системата. Правителството се ангажира с решаване на проблемите им, но в разумен срок. Тогава, справедлив ли е протестът на полицаите? Питаме Мануил Манев, член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Г-н Манев, коя според вас е главната причина за недоволството на полицаите?
Маноил Манев: Главните причини, според мен, са много. Колегите, аз имам право да ги наричам така, имат много натрупани проблеми. Както виждате, ние ги решаваме постепенно, но за тях са тежки и ги усещат на гърба си, на гърба на семейството си. Аз се възползвам от случая да честитя празника и на тях, и на техните семейства. Нормално е да търсят реакция. Дали тази реакция е адекватна, до колко е адекватна и т.н. е решение, което те са взели със своите синдикални организации. Ние се опитваме да сме в постоянен контакт с тях. И г-н Цветанов, като председател на комисията, и членовете на комисията, търсим диалога постоянно. Така че дали е справедлив? Ами, сигурно е справедлив, щом синдикалните им организации са го решили и са го изпълнили. Така се е случило, така са го решили, така са го направили.
Водещ: Г-н Манев, а какво е вашето обяснение, защо с годините са се натрупали толкова проблеми?
Маноил Манев: Вижте, системата на Министерство на вътрешните работи по принцип е консервативна тема и някои от проблемите са промени, които в годините са довели до объркване в системата. Аз няма да пропусна да кажа, че примерно имаше преди години едно бързо увеличение, когато едно правителство сдаваше властта, и изведнъж увеличи тотално заплатите. Това бяха едни 200 милиона, които трябваше да се изплащат, които и сега създават проблеми в министерството, но всичко това се решава. Новото ръководство на министерството полага огромни усилия. Вижте, два месеца е това ръководство, дали има и толкова. Два месеца и ние вече внасяме законови промени, които да помагат на решаването на несправедливости. Лично премиерът Борисов реагира на тази несправедливост с липсата на пари за униформи и беше безкомпромисен, че това трябва да се промени.
Водещ: А заиграват ли се синдикатите в МВР с опозицията?
Маноил Манев: Не. Аз не искам да гледам от тази гледна точка на нещата. Но, аз апелирах вече няколко пъти и от трибуната на Народното събрание, и където може да се чуе това, което казвам. Време е политиците да се демеверизираме. Както деполитизирахме МВР, сега ние трябва да не се правим на политикани в системата и с проблемите на системата на МВР. Ситуацията в света , в Европа, в съседните ни държави е такава, че МВР ни трябва като силна, стройна структура с възможността си да работят всички колеги отдадено на запазването на спокойствието, реда и борбата с престъпността в България. Това ни трябва. Не ни трябва да правим политиканстване с МВР и с проблемите на МВР. Дано някой да чуе това поредно обръщение, че никоя партия не печели от такива заигравки.
Водещ: БСП поиска нов закон за МВР, предстои да го подготвят. Необходим ли е такъв?
Маноил Манев: Ами, окей. Новите закони за МВР са нещо хубаво, нека да го напишат, да го видим, да прочетем какво пише вътре. Знаете ли, структурата и системата на Министерство на вътрешните работи трябва да се променя, да има концепция за тяхната промяна. И да се променя като цялостна система, неслучайно толкова пъти го повтаряме това. Защото с еднократни популистки методи и мерки в това министерство, в тази система не бива, не може и е доказано в годините, че до нищо хубаво не се стига, когато се правят така нещата. Нека да видим, ако наистина имат готов вариант, или напишат, или направят нов закон, ще го гледаме, ще го преценяваме и в комисията, и в събранието в зала, и с професионалистите, с колегите от МВР, защото това е пътят. Синдикалните организации, колегите, които са на терен, също да участват в такива обсъждания.
Водещ: Как могат да се решат проблемите в системата на МВР? Казахте, че не сте й чужд?
Маноил Манев: Е, едва ли аз съм великият експерт, който ще каже с две изречения в едно интервю как да се решат проблемите на МВР. Но МВР има необходимост от сериозно анализиране на дейността по сектори и по направления, и на личния състав с какво се занимава. Има нужда да се решат проблемите с Обществените поръчки, начинът на изпълнение и обжалване на Обществените поръчки. Искам обаче да използвам вашата трибуна, трибуната на вашето предаване, за да кажа нещо на колегите, които ни чуят. Нека да не се плъзгат по плоскостта, когато някой им обяснява само половината от нещата. Ето сега, промените в закона за дрехите. Много мои колеги се опитват да обясняват, че това е една временна такава мярка, изкупление на някакви грехове и край. Не е така. Ние внесохме в закона промяна, която позволява във всеки момент, ако не си получат отново дрехите, да получат паричната им равностойност. Нали разбирате, че това не е временна мярка. Това е мярка, която дава гаранция за това, че ако наистина има проблем с някоя Обществена поръчка, защото за никого не е тайна, че една Обществена поръчка може да се обжалва безкрайно дълго време. Но не е и нормално, когато пък правителства за цялото си управление не са провели нито една Обществена поръчка. Така че това е една от крачките. Има много неща, по които да се работи в МВР. Говорих, няколко пъти съм се срещал, сам и заедно с колегите от парламентарната група на ГЕРБ, със синдикалните организации. Говорихме за това с тях и мисля, че те много го приеха и разбраха. Става дума за следното: да се извърши много сериозен анализ на това, какво поетапно трябва да се свърши в министерството. И то те да са активната страна. И да са активни така, че да кажат, вижте, дайте да започнем оттук и оттук. Академия на МВР не е само обучителен орган. Тя е и научно звено. Нека да започнем един дълбок и истински анализ. Какви коли, какви дрехи. Ето, раздадохме и осигурихме, г-н Борисов осигури средства, които сега на 100% ще бъдат усвоени, въпреки закъснението, което беше натрупано в служебното правителство. Сегашният екип на министерството осигури още една година за усвояването на тези пари за високопроходими автомобили, за оборудване, за подобряване на средата за работа. Това са резултати, това е системна работа, това е крачка по крачка да се опитваш да решаваш проблемите.
Цоня Събчева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram