Защо Галина Стоянова заблуди избирателите с дипломи от чужди университети?

В биографичната справка на кмета на Казанлък Галина Стоянова е записано “ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЯ, ИМЕ И ВИД НА ОБУЧАВАЩАТА ИЛИ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ The Open University, UK: Диплом по „Корпоративен мениджмънт“, Нов български университет, София, Професионална квалификация „Корпоративен мениджмънт”.

Дата не е посочена. Така написано означава, че Стоянова е изучавала корпоративен мениджмънт в английския университет и е специализирала в НБУ.

Интересно на какъв език кметът на Казанлък се е обучавала в Отворения английски университет, след като едно от условията за кандидатстване е перфектен говорим и писмен английски език – познание, което кметицата досега не е показала.

Ето и изискването: ”Когато кандидатствате, вие ще трябва да потвърдите, че сте „компетентен потребител на английски език“. Това означава, че английският език е на ниво GCSE клас A-C ниво. Това е записано в интернет страницата на университета. Още повече, че в специалностите на The Open University, UK не съществува специалност “корпоративен мениджмънт”.

На запитване номер 32-11/17.06.2014 г. до The Open University, UK от там получих отговор, че нямат студент Галина Георгиева Стоянова, която да е завършила бакалавърска или магистърска степен.

Защо тогава кметът на Казанлък пише в биографията си, че притежава диплом от там?

Това се твърди и пред вестник “Стандарт”: ,,Въпреки тежкият период Галя завършва със златен медал учителския институт в Стара Загора, а след това и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Продължава да трупа знания и в Open University, UK.” Копирано от standartnews.com.

Оказва се, че най-вероятно Галина Стоянова е получила документ, диплом от Нов български университет-училище по мениджмънт, тъй като на 18.10.2004 г. Нов български университет получава акредитация за 5 годишен първоначален период от The Open University във Великобритания. Акредитацията позволява НБУ да предлага обучение по програмите на The Open University. Акредитацията на НБУ и валидацията на програмите на Училището по мениджмънт за Професионален сертификат по мениджмънт. СЕРТИФИКАТ, не диплом, който изглежда така:

105237

Това да ви прилича на диплома? Не мога да си обясня защо Галина Стоянова е записала в биографията си, че притежава диплом от Английския университет и да изглежда така, все едно е учила там?

С какъв диплом може да се сдобие всеки, който се запише в училището по мениджмънт в Нов български университет срещу определена сума.Въпросната ,,диплома,, буди съмнение още през 2005 година, когато на оперативка на бившия кмет Стефан Дамянов, той представя Галина Стоянова като новия директор на Дирекция ,,Хуманитарна политика”. Тогава пред присъстващите 15 човека, Стоянова заявява, че е завършила висше образование в този университет.

От публикация в Дарик радио от 21 юни 2007 година, разбирам, че „Галина Стоянова е завършила педагогика в ПУ “Паисий Хилендарски”, а през тази година и втора магистърска степен по корпоративно управление в Английския отворен университет.

Как тогава, през онази 2005 г. тя твърди пред радиото, че притежава висше образование от Англия?

Друг факт е, че Галина Стоянова няма специализация в Япония. В биографията й е записано: “ИМЕ И ВИД НА ОБУЧАВАЩАТА ИЛИ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ: “Джайка”, Япония ОСНОВНИ ПРЕДМЕТИ/ЗАСТЪПЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ УМЕНИЯ: Специализация по регионално развитие и планиране в Япония, Нагоя, Киото, Кобе. ДАТИ: през 2005 г.”.

Да, ама не!

Галина Стоянова наистина е била в Япония, но на ОБУЧЕНИЕ от японската агенция ,,Джайка”, не на „СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ“.

Тя е изпратена от тогавашния кмет Стефан Дамянов, след като той подписва договор за сътрудничество. Още 5 човека от Община Казанлък са преминали това обучение. И то не е по регионално развитие и планиране, а на тема: „Методи за регионално развитие с активното участие на местното население“. Това в никакъв случай не е специализация, както иска да си припише Стоянова.

На запитване до ДЖАЙКА, ето какъв бе отговора:

,,В посочения от Вас период, няма български граждани преминали специализация в ,,ДЖАЙКА”.

За периода е проведено обучение, организирано от Японската агенция за международно сътрудничество JIKA /ДЖАЙКА/. В него участваха по двама представители от 4 Общини”.

Потърсен за коментар по казуса адвокат Александър Желязков от Старозагорската адвокатска колегия бе категоричен, че Галина Стоянова си придава квалификация, която няма–въвежда в заблуждение населението, като придава на обикновен документ статут на завършено образование. ,,Това само по себе си не е престъпление по Наказателния кодекс, а е чиста лъжа спрямо гражданите на Казанлък”, категоричен бе юристът. Според експерт в Министерството на образованието не можем да говорим за диплом. Образованието е: средно, висше – бакалавър, магистър, доктор. Само за тези неща се издават дипломи, всичко друго е сертификат.

Когато кметицата лъже, го прави все едно е в занималнята на детската градина и срещу нея седят наивни дечица, вярващи на въображаемия свят, който им представя. Казанлък не е първа група в детска градина, където на децата каквото им разкажеш, да вярват и да се възхищават. За щастие!

Десислава Петкова

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram