Японски гравюри 17-19 век изложиха в Художесдтвената галерия в Казанлък

В залите на Художествена галерия – Казанлък бе открита изложбата „Японски гравюри 17-19 век“. Колекцията е притежание на Художествена галерия „Димитър Добрович“ Сливен. Тя включва 50 гравюри от времето на същинския разцвет на изкуството в Япония. В изложбата са представени творби на част от най – изтъкнатите майстори на многоцветната гравюра, сред които Содзуки Харунобу, Тойокуни Утагава – Тойокуни I , Коцушика Хокусай , Андо Хирошиге

и др. Три са в България сбирките с японки гравюри и едната от тях е притежание на Сливенската художествена галерия, заяви при откриването на изложбата нейният директор Даниела Ненчева. Казанлък е петият град, в който се показва тази изложба.

Изкуството на гравюрата японците наричат УКИО Е. Това понятие има десетки вариации по смисъл. През 16 век то се използва като определение за всекидневна действителност, за нрави и обичаи; през 17 век то е лиричен знак за свят на наслажденията и любовта; през 18 век означава плаващ свят или съзерцание, през 19 век – вечно променящ се свят и т.н. В тези гравюри се долавя философията на образното мислене, възглед за изразителността на линията, перфектно владеене техниката на многоцветната гравюра, разказва за предизвикателствата на изложбата, открита в залите на галерията в Казанлък Марин Добрев, директор на Художествената галерия в Ст. Загора.Експозицията дава възможност да се проникне в причудливия свят на едно изкуство, родено от многовековни традиции, внесло дихание и живот в света на естетическите условности, разширило по неповторим начин пределите на художественото възприемане на света, допълва Добрев.

Сл. Илиева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram