Награди от Варна за талантливите малки актьори при НЧ „Братство 1869”с. Енина

През юли енинското НЧ „Братство 1869” отбелязва 145 години от основаването си. То е едно от първите 30, създадени в годините преди Освобождението на България. Целият творчески сезон на културната институция бе посветен на годишнината. По време на тържественото честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха наградени изявени читалищни дейци от името на кмета на с. Енина Веселин Андреев. Ученици от ОУ „Христо Ботев” и представители на читалищните колективи подготвиха празничната програма. Над 80 участници от НЧ „Братство” от 4 танцови състави, 2 вокални групи, рецитатори и артисти се включиха в тържественото отбелязване на 24 май, извън програмата на ОУ „Христо Ботев”.
Продукцията на класа по пиано при НЧ „Братство” също беляза празничния 24 май.
Тези дни станаха ясни и поредните успехи за талантливите възпитаници на енинското читалище. Петима индивидуални изпълнители се включиха в 15-тия детско-юношески театрален фестивал „Приказка за теб” във Варна от 12 до 15 юни. Всички те са възпитаници на детската театрална студия „Калпазанчета – талантчета” с художествен ръководител Аня Дерменджиева.  Със своите артистични заложби очароваха публиката в морската столица  Ирена Мирева, Теа Бонева и Мария Тодорова, а Мария Бонева и Калоян Турлаков се завърнаха с индивидуални награди от фестивала. Награда бе присъдена и за ръководителя им Аня Дерменджиева, секретар на НЧ „Братство”, която получи статуетка с юбилеен диплом за принос в развитието на театралното изкуство за деца.
Над 30 деца в детската театрална студия „Калпазанчета – таланчета” и „художествено слово” обучава Аня Дерменджиева в читалищните условия. Много трудно е за малко селско читалище да постигне успех на националните конкурси, но енинци влагат освен хъс,  и талант и немалка доза инат, за да отстояват позициите си, редом до колективите на големите градски читалища.
Успехите на читалище „Братство” са плод най-вече на активността на читалищното ръководство, което прави всичко по силите си, за да обезпечи участието на децата в конкурси и тържествени прояви, свързани с годишнини и празници. Мария Тодорова е сред най-дейните възпитаници на детската театрална  студия. За трета година читалище „Братство” с председател Татяна Бонева връчва награда за „Дете талант”. Тази година отличена за своите успехи е Мария Тодорова. Тя получава наградата на читалището за изключителни постижения в раздел „театър”. За нея Аня Дерменджиева споделя, че е отличен интерпретатор на творчеството на Чудомир.
Лятото за малките актьори в читалище „Братство 1869” ще премине във весели игри и забавления, а след ваканцията младежите от трупата „Калпазанчета – талантчета” ще се съберат за нови пред тях творчески предизвикателства.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram