Съветниците от БСП: Честите промени „на парче“ в ОУП на града ще заложат нови проблеми

Практиката на всяка сесия на  Общинския съвет да се предлагат изменения „на парче“ в Общия устройствен план на Стара Загора може да предизвика нови проблеми в бъдеше, подобни на казуса „Бедечка“, алармират общинските съветници от БСП. Според тях е необходим проект за цялостна промяна на ОУП на град Стара Загора, в който да се предвидят нови индустриални зони и зони за жилищно строителство.

Досегашната практика всеки месец да се гласуват по десетина изменения в плана, освен че противоречи на Закона за устройство на територията, създава риск съседни имоти да се окажат с коренно различно предназначение – едни за жилищно строителство, други – за производствени обекти или складове например. Такива терени изискват различна инфраструктура, комуникации и регулация и се залагат противоречия, предупреждават съветниците от БСП.

„Администрацията предлага измененията винаги с един и същи мотив – да се реши искане на отделен собственик за промяна в предназначението. Ние не сме против собствениците да бъдат удовлетворявани, но когато това става хаотично, „на парче“, за имоти пръснати на различни места, виждаме проблем. В крайна сметка ОУП е стратегически документ, а това да се удовлетворява всяко желание, е извън стратегията“, обясни общинският съветник Кольо Димов.

От БСП предлагат в новия ОУП да се предвидят и нови икономически зони, насочени към нуждите на малкия и средния бизнес в града. Идеята на местните депутати е да се разшири и обхватът на урбанизираните територии в селата Богомилово, Малка Верея, Змейово като се предвидят зони за жилищно строителство. Виждането им е, че на юг от с. Хрищени до разклона за Нова Загора, на изток от „Метро”, на юг от Химкомбината, както и от двете страни на южната дъга на околовръстния път – от детелината до летището в кв. „Кольо Ганчев” до връзката с пътя за гр. Чирпан до с. Богомилово да се предвиди зона предимно за  производствена дейност, складове и обслужващи дейности.

Групата ще внесе предложение в разходната част на бюджета за 2017 г. да се заделят средства в размер на около 200 000 лева, колкото струва и провеждането на референдума за „Бедечка“, за изработването на проект за актуализация на Общия устройствен план на Стара Загора. Във връзка с „Бедечка“ председателят на групата на БСП в местния парламент Даниела Лекина припомни, че с колегите си са отправили питания до кмета на общината относно извършените картотекирания на дървета на територията на кв. „Бедечка”, платените за тях суми и постановените актове за унищожаване на дървесни видове. Те очакват и отговор за предвидените и платените суми за проекта за изменения в плана за „Бедечка“, възложен през септември 2016 г., както и за цената, която общината трябва да плати за предстоящото ново изменение.

По-рано днес депутатът Георги Гьоков и общинският съветник Климент Пенчев се срещнаха с граждани в традиционната приемна на БСП-Стара Загора. Граждани, недоволни от продажбата на ел.енергия във вилната зона край стразогорското село Хрищени, дойдоха да изразят своето недоволство като битови клиенти. „В приемната старозагорци търсят съдействие за работа, предлагат промени на текстове на закони в социалната сфера и често поставят общински проблеми на нашето внимание”, каза Гьоков пред журналисти. Пред тях той коментира искането на БСП парламентът да създаде комисия за НДК, категоричната подкрепа на БСП относно обявената война на президента Румен Радев с корупцията и други актуални политически теми. По думите му политиките за хората с увреждания трябва да са носочени към възможностите им, мотото, под което премина разискването на депутатите в края на м.с., предизвикано от ПГ „БСП за България”.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram