Институциите уверяват: Няма радиационно замърсяване

Няма промяна на радиационния фон на територията на страната. Не трябва да има повод за притеснения, а гражданите нека са спокойни. Измерените тази сутрин стойности на радиацията в Казанлък са в рамките на нормалното – 0.03 микросиверта, потвърди за новините дежурният гражданска защита в Община Казанлък.  Стандартните замервания -по обяд и в късния следобед ще продължат, уверявят ни Общината.
Официалната информация към 8:00 часа:
Данните за радиационния фон в Чернобил към 6.31 ч. тази сутрин показват ниски нива на радиация.
Държавните институции заявяват, че пожарът в района на АЕЦ „Чернобил“ не е предизвикала повишаване на радиационния фон в България.
Без промяна е радиационният фон на територията на страната, съобщиха от МВР. От Министерството на здравеопазването също потвърдиха, че за момента няма опасност за здравето на българите заради пожара край АЕЦ „Чернобил“.
По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, няма промяна на радиационния фон на територията на страната.
Националният оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram