Гьоков: От развитието на Европейския стълб на социалните права ще зависят евроизборите

„Трябва да се търсят решения, защото е невъзможно да затваряме очи и да не виждаме, че европейското общество има сериозни проблеми, с които трудно се справя – маргинализация, екстремизъм, цели слоеве от населението биват изтласквани на ръба на обществото и по този начин вземат все по-малко участие в икономическия и социалния живот”. Това каза зам.-председателят на социалната комисия в 44 НС  Георги Гьоков по време на  конференцията „Европейският дневен ред по въпросите на труда”, организирана от Делегацията на „Българските социалисти в Европейския парламент“ и Конфедерация на труда „Подкрепа”.

По думите му милиони хора по света и в Европа са объркани и не намират смисъл и опора в живота. „Въпреки, че в сравнение с останалия свят Европа има по-високи трудови и социални стандарти и по адекватна система за социална закрила, трябва да признаем, че стигаме до момента, в който си даваме сметка, че това не е достатъчно и се нуждаем от напредък в тази сфера, нуждаем се от гаранции за социалните права, които да помогнат за укрепване разклатените основи на европейския проект, да подобрят разклатеното доверие и да засилят усещането на хората в съюза за съпричастност към процеса на европейската интеграция и сближаване”, счита депутатът от БСП. Той е убеден, че „Европейският стълб на социалните права“ и заложените в него принципи и правила са необходими, но  притесненията му са, че може да се окаже като Йети – снежния човек – всички говорят за него, но никой не го е виждал.

Гьоков не е оптимист относно настоящия състав на Европейския парламент, доминиран от „дясното“, че ще изпълни със съдържание принципите и правилата, залегнали в основата на стълба. „Не съм оптимист и по отношение на това, че сегашното мнозинство и това управление на България, могат да прегърнат идеята. Силно се надявам по време на евроизборите всяка от партиите в България и Европа които влязат в битка за парламента да заявят ясно и категорично волята си да развиват Европейския стълб на социалните права. Дори стигам по далеч, мисля, че от това отношение и воля ще зависи успеха им на предстоящите избори”, подчерта народният представител от Стара Загора.

Участниците оцениха конференцията, като ползотворна, надяват се, че със своите становища са спомогнали за  бъдещите  адекватни действия в социалната сфера от страна на българското правителство и европейските институции.

Пресцентър

Областен съвет на БСП – Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram