Кметът Стоянова разполагала с парите за строителството в МГ-то без знанието на Общинския съвет

Кметът Галина Стоянова се е разпореждала с парите за строителството на бъдещия Национален център по природо-математически науки, макар средствата от близо половин милион лева да са отпуснати от Министерството на образованието целево за Математическата гимназия.

След шумната кампания по Нова телевизия в края на миналата година, в чийто център беше преподавателят по физика Теодосий Теодосиев и неговите световни млади медалисти, МОН отпусна по ефектен начин 489 242 лева специално за строежа на Центъра. Парите бяха преведени по сметка на Община Казанлък, в ролята й на първостепенен разпоредител с финанси, откъдето следва администрацията да ги преведе на свой ред на училището.

От справките на общинския Бюджет 2015, одобрен на заседание от Общинския съвет на 2 февруари тази година, се вижда, че сумата 489 242 лева, е записана в бюджета на училището. Тоест тя тпябва да е посметките на гимназията. Така  са гласували старейшините и се приема, че и в действителност е така. Защото волята на местния законодателен орган е неоспорима.

Обаче от публичната справка на бюджета на МГ-то става ясно, че такива пари в авоарите на школото няма. По документи се водят на учебното заведение, на практика то не разполага с тях, тъй като такава сума в сметките му липсва.

Директорът на Математическата гимназия Красимир Дамянов потвърди за Пресс тв, че трансфер от 498 242 лева от Общината към подопечното му учебно заведение няма и не е имало.

Вероятно от Общината са задържали парите за строителството на Центъра в общата хазна и са се направили на разсеяни да ги трансферират към МГ-то.

По този начин може би се нарушава финансовата дисциплина по управлението на публичните финанси, подвежда се Общинския съвет и се нарушава разпореждането на МОН целево средствата да се разходват от гимназията за строеж на пристройката на Центъра.

Практиката в тези случаи е директорът на училището, получило от министерство целеви средства, да обяви и проведе обществената поръчка за изпълнител на обекта. Директорът може да предостъпи това право на кмета, като го упълномощи той да проведе обществената поръчка.

Красимир Дамянов не можа да си спомни да е упълномощавал Галина Стоянова да прави обществената поръчка за Националния център.

Тя обаче я провежда и сключва договор с фирмата-изпълнител. Строителната компания е избрана с най-много събрани точки в комплексната оценка, тя дава най-късия срок за изпълнение на строежа 70 дни и най-дългия за съобщаване и отстраняване на дефекти по време на строителството-3 дни. Останалите фирми-състезателки в обществената поръчка дават по-дълъг срок на изпълнение-до 120 дни, но не повече, тъй като такова е условието и най-експедитивния за отстраняване на дефекти-1 ден.

С две думи: и до ден-днешен половин милион се водят в бюджета на училището, а ги няма де факто в хазната му. Кметът прави обществената поръчка без упълномощаване, избира вероятно своя фирма, а крилото на МГ-то рухва от липса на обследване на състоянието на сградата, строго забранено подкопаване на основите и копане на ямата за бъдещия фундамент на новото здание с метър повече от технически допустимото. И кой знае още какви пропуски.

Бързането до средата на август Центърът да е изкаран и приет малко след това, а предизборно да му се реже лентата, са сякаш сметки без кръчмар. Спестяването на усилието да се направи технически паспорт на настоящата сграда на МГ, за която и до сега никой не знае през коя година е строена, е чудовищен пропуск, довел до училище в руини. Съзнателен ли е? И ако да, не е ли страшно и не е ли това престъпно действие срещу децата на Казанлък?

 

mg

 

 

 

 

 

Факсимилета от Приложение №11 от Бюджет 2015, гласуван от Общинския съвет на Казанлък на 5 февруари т.г.

 

mg1

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram