В Стара Загора се проведе дискусия на тема „Да! На българската икономика”

Областният управител инж. Георги Ранов и зам. областните управители Мариана Кръстева и Маноил Манев участваха днес в дискусия на тема „Да! На българската икономика”, която се състоя в зала „П.Р. Славейков” на Община Стара Загора. Министърът на МРРБ Лиляна Павлов, зам.-министърът на Министерството на труда и социалната политика Зорница Русинова, зам.-министърът на образованието Костадин Костадинов, представители на КРИБ, на Камарата на строителите и на други браншови организации, бизнесмени, директори на средни училища присъстваха на форума, който е част от националната кампания „Да! На българската икономика”.

Стара Загора е третият град, в който се провежда среща между работодатели и държавните институции с цел създаване на пряк диалог и работещи механизми за развитие на българската икономика. Темите на дискусията бяха осъществяване на проекти чрез евросредства в областта на инфраструктурата и възможностите за партньорство между бизнес и държава в областта на дуалното образование.

Министър Павлова посочи област Стара Загора като регион с огромен икономически потенциал, който не престава да обновява облика си в последните години. Тя обясни, че до 2020 г. за важни пътни инфраструктурни проекти в България ще бъдат изразходвани 1.6 млрд.лв. По ОП „Региони в растеж” 39 общини ще получат над 840 млн. евро за облагородяване на градската среда.

Оживени дискусии предизвика темата за образованието и подготовката на кадри за българската икономика. Разисквани бяха възможностите за създаване на публично-частни партньорства между бизнеса и средните училища в сферата на образованието. Зам.-министър Костадинов обяви, че в Министерство на образованието вече е сформирана нова дирекция „Професионално образование”, чиято цел ще бъде създаването на по-добри контакти между бизнеса и професионалните училища с цел обезпечаване с работна сила на възлови отрасли в икономиката, които в момента изпитват недостиг от кадри.

Picture 028 (Large)

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram