Стойнев към управляващите: Ниските пенсии са проблем не само за пенсионерите, но и за техните деца. Защо ги излъгахте? Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

В сряда ПГ на „БСП за България“ гласувахме „за“ предложението на ГЕРБ и ОП за увеличение на минималната пенсия от 1 юли на 180 лв. и на 200 лв. от 1 октомври. Тази промяна ще усетят около 600 хиляди пенсионери. И с това правителствената политика за доходите през 2017 г. е изчерпана! Не звучи като повод за гордост, но вероятно е подходящо за публични хвалби и отчитане на дейност.

Подкрепихме ви, колеги от управляващото мнозинство, защото 2 млн. и 200 хиляди пенсионери наистина нямат вина, че толкова можете и сериозно издишате в политиката за доходите.

Подкрепихме ви заради хората, нашите майки и бащи, които са строили тази държава, въпреки че вие гласувахте „против“ предложението на ПГ на „БСП за България“ за преизчисляване на пенсиите. Ето това предложение щеше да реши несправедливостта и да премахне голямата ножица между старите и новоотпуснатите пенсии. Ето така хора, упражнявали една и съща професия, с еднакъв осигурителен стаж, щяха да получат много по-справедливи доходи за целогодишния си труд.

Разликата между вашето и нашето предложение е безкрайно ясна. Вашето  е лесно решение с неголям и противоречив ефект –  подкрепяш само тези, които са били най-малко коректни към осигурителната система. Нашето, вече е политика.

Страшното тук не е само отношението към пенсионерите, а че мнозинството в българския парламент се задоволява с имитация на политика и решения на парче. Страшно е, че не мислите за цялостната политика на доходите, за бъдещето на пенсионната и осигурителната система.

Колеги, за няколко минути се абстрахирайте, че сте управляващи. Помните ли как по време на предизборната кампания обикаляхте страната с обещание за минимална пенсия от 300 лева и за преизчисляване на всички пенсии като разумна и необходима мярка. Днес вече забравихте обещаното. Най-страшното нещо в политиката е да лъжеш избирателите и да не си спазваш обещанията си.

Нека колегите от ГЕРБ и ОП да се върнат в реалността и при фактите – такива, каквито са – близо 39 лева повече ще получат едва 547 хил. пенсионери, а 1,5 млн.- няма нищо да получат.

С формулировката си в ,,Приоритетите за управление” при съставянето на правителството, ГЕРБ и ОП обещават преизчисляване на пенсиите, но вече е ясно, че нямат никакво намерение да изпълнят ангажимента си към огромната част от български пенсионери. Нещо повече, те цинично противопоставят пенсионерите за осигурителен стаж и възраст, на пенсионерите с пенсии за инвалидност. Ще дадем на ,,добрите”, когато накажем ,,лошите”. Но ако въобще има неправомерно отпуснати инвалидни пенсии, за това имат вина правителствата. А от последните 8 години, ГЕРБ управлява през 7 от тях.

В ,,Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020”, качена на страницата на МФ през май 2017, отново всички социални плащания се замразяват. От нея е видно, че правителството предвижда за следващите години увеличението на пенсиите да е в рамките на около 2,5 % годишно. Това ще доведе до увеличение на бедността и неравенствата. До нарастващо и натрупващо се изоставане на пенсиите за трудова дейност на лица с еднакъв осигурителен принос. Отново се противопоставят поколения и групи хора. Това ли гарантира ,,предвидимост и спокойствие на хората в дългосрочен план”, както сте написали във вашите управленски намерения, защото програма няма?

Нещо повече, от вчера има и нов скандал, който бушува и ще изригне.  Ние ще настояваме в пленарна зала д-р Глинка Комитов да бъде изслушан- шефът на НЗОК, който вчера е подал оставка. Това отново е скандал, който евентуално вие сте създали и ние искаме да разберем причините за неговата оставка, и защо човекът не може да се справи при вашето управление.

От ГЕРБ и ОП често ни задавате въпроса за нашата политика за увеличаване на пенсиите и сега ми позволете да ви напомня как сме помогнали на хората:

  • През 2008г.

–     от 1 юли за пръв път се въведе ,,швейцарското правило” (осъвременяването на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход)

–     от 1 октомври всички пенсии се преизчислиха със средния осигурителен доход за 2007 г. Това доведе до средно увеличение на пенсиите за осигурителен стаж и възраст с 22 %;

  • През 2009 г.

–        от 1 януари се увеличи минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст с 10 %

–        от 1 април се увеличи коефициентът за тежест на всяка година осигурителен стаж – от 1 % на 1,1 %. Това доведе до ново увеличение на размера на пенсиите;

–        от 1 април се увеличи размерът на максималната пенсия – от 490 на 700 лв.;

–        от 1 юли с 9 % се осъвремениха пенсиите;

  • За целия управленски мандат 2005 – 2009 г.

– Размерът на минималната пенсия се удвои – от 69 лв. на 136 лв.;

– Размерът на средната пенсия се увеличи с 90 % – от 134 на 254 лв.;

– Размерът на максималната пенсия нарастна с 67 % – от 420 лв. на 700 лв.;

–   Започна изплащането на коледни добавки за пенсионерите, като за 2008 г. те достигнаха 150 лв. за всеки български пенсионер;

Правителство Орешарски – юни 2013 –август 2014 г.

  • Възстанови се ,,швейцарското правило” – замразено в мандата на Борисов 1;
  • Увеличи се минималният и максималният размер на пенсията;
  • Спря се необоснованото увеличаване на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране;

 

Ето това е политика, дами и господа управляващи.

ПГ на „БСП за България“ настоява за цялостна политика за развитието на пенсионната и осигурителната система и за преизчисляването на всички пенсии, като част от тази политика.

Питате ни: Къде са парите? В шумно рекламирания бюджетен излишък или в програмата за саниране, за която има милиарди левове, но и още толкова съмнения за разходването на средствата.

Пенсиите в България са ниски. Голяма част са на критичната граница на бедността. И най-високите трудно стигат за достоен живот- за храна, лекарства, сметки. Повтаряме го непрекъснато, не го разбирате. Затова ви даваме още един мотив – ниските доходи на пенсионерите са проблем и за техните деца. Активното поколение, което трябва да осигури собствените си деца, е принудено да отделя, за да помага на своите родители.  Така още една огромна група от обществото е въвлечена в този проблем и ще страда от късогледата управленска политика.

Избрани сме, за да правим политика, а не да имитираме грижа. Подобряването на живота на хората – това е голямата цел на „БСП за България“, за която работим. Искрено се надявам, че един ден тази цел, най-накрая ще бъде и ваша.   

30.06.2017 г.

Гр. София

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram