Нова книга и гостуваща изложба за 180 години от рождението на Васил Левски

Новото издание „Васил Левски в Казанлъшката Розова долина” с автор д-р Косьо Зарев бе представено снощи в Информационния център на ул.“Искра“№4 в града. То излиза с помощта на Община Казанлък и Общобългарски комитет „Васил Левски“. За третата книга за Апостола на дългогодишния музеен специалист и директор разказа казанлъчанинът проф. д-р Петко Стефанов Петков от Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“. Той отбеляза солидната историографска и изворна основа на новия разказ за дейността на Апостола на Българската свобода и определи четивото като „панорамна картина за дейността на Левски в Казанлък, с проучени всички негови посещения в региона“.

Самият автор д-р Зарев благодари за съдействието на Общината и посочи главния научен принос на книгата: първо документално доказателство, че след завръщането си от Цариград, от Пловдив Левски идва в Казанлък, за да проучи възможността да създава революционни комитети в страната, а после посещава Карлово; важната роля на Старозагорския окръжен комитет и верните последователи на Дякона в региона; осветляването на състава на революционните комитети и участниците в тях.

Вечерта за годишнината от рождението на Васил Левски започна с откриване на фотодокументална изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” . В присъствието на заместник-кмета Даниела Коева и началника на Кабинета на Кмета Сребра Касева от Общинското ръководство и представители на културни институти експозицията от оригинални литографии за Апостола откри директорът на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово Дора Чаушева. Тя посочи, че причината изложбата, посветена на живота и революционна дейност на великия българин да гостува в Казанлък е във „неговите верни съмишленици и съдейственици“ от Розовата долина и пожела на младите „да продължат своето познание към Апостола, най-обединителната фигура за всички българи“. Част от фоторазказа може да бъде видян и в Исторически музей „Искра“.

Вечерта, посветена на Апостола завърши с приемане на ученици от ОУ „Никола Вапцаров“ в редиците на  клуб „Млади възрожденци“ към Общобългарски комитет „Васил Левски“.

Културните събития, в памет на най-обичания и уважаван българин от своите сънародници за всички времена са част от честванията в Розовата долина за рождението на Левски, организирани от Община Казанлък.

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram